Adócsalókat üldöznének a görögök a hitelért

2015.02.22. 19:19

Bár a hosszúra nyúlt tárgyalások után pénteken péntek estére sikerült megegyeznie a görög pénzügyminiszternek a többi euróövezeti társával a február végén lejáró görög hitelprogram négy hónappal való meghosszabbításáról, hétfőn még jöhetnek újabb bonyodalmak, amikor a görögöknek be kell mutatniuk a hitelért cserébe végrehajtandó programjukat.

Ahogy arról az Eurológus beszámolt, Görögországnak hétfőig kell elküldenie a részletes terveket arról, milyen reformokat vállal, és az „intézmények” (a feltételeket eddig is betartató EB-IMF-EKB „trojka”, amit a görögök kedvéért átkereszteltek) értékelik ezeket. Ha másnap kedvezően ítélik meg, azzal a program február végi lejárta előtt sikerülhet a hosszabbítás. Legkésőbb április végéig kell végleges megállapodásra jutni a reformokról. 

A BBC most azt írja Nikosz Pappasz tárca nélküli államminiszter nyilatkozatára hivatkozva, hogy a görög program az adócsalás elleni harcra és az állami szektor hatékonyságának javítására törekszik majd. Ha az "intézmények" beleegyeznek a reformtervekbe, akkor Görögország a következő négy hónapban megkapja a hitelt, amiből többnyire a már meglévő hiteleiket fogják tudni kifizetni.