100 milliárd feletti bukta a Molnál

2015.02.24. 07:25

Mintegy 43 százalékkal, 62,3 milliárd forintra csökkent a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2014 negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az MTI azt írja, elemzők 127 milliárd forint körüli negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a Portfolio által készített konszenzus szerint. A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint 2014 erős év volt a Mol számára annak ellenére, hogy a változó iparági környezet már éreztette hatását.

A gyorsjelentés főbb pontjai a Portfolio szerint:

  • A Mol kitermelése a negyedévben tovább nőtt, köszönhetően az emelkedő földgáz-termelésnek, de az olajárak összeomlása ugyanakkor a szénhidrogén árát is magával rántotta, a kutatás-termelés tisztított EBITDA-ja így 20 százalékkal csökkent.
  • A finomítás valósággal felrobbant a javuló marzsok, a táguló Brent-Ural különbözet, a devizaárfolyamok, a korábbi években végrehajtott hatékonyságnövelő intézkedések, valamint a petrolkémia és kiskereskedelem növekvő eredménytermelése következtében.
  • A készletek átértékelése ugyanakkor a legutóbbi pénzügyi válság óta nem látott mértékű, 80 milliárd forint feletti veszteséget okozott.
  • Döntően ennek, valamint az INA szíriai és egyes finomítói eszközein végrehajtott leírásoknak köszönhetően üzemi és nettó eredmény soron jelentős, 100 milliárd forint feletti veszteséget mutatott ki a cég.
  • Ez pedig azt jelenti, hogy az EBITDA és az egy részvényre jutó eredmény tekintetében a Mol jelentősen alulteljesítette a tavalyi évre vonatkozó elemzői várakozásokat.
  • A társaság eladósodottsága némileg emelkedett, és az operatív készpénztermelés csökkent, bár negyedéves szinten így is erős