Mit követett el az, akinek 700 milliárd forintnyi büntetést kell fizetnie?

2015.02.26. 12:34

2,6 milliárd dollárt, azaz kb. 702 milliárd forintnyi összeget fizet a Morgan Stanley, hogy elkerülje a bírósági eljárást, írta az MTI.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi cége ellen azért indult vizsgálat, mert egy sor olyan szabálytalanságot elkövettek, amely hozzájárult a pénzügyi válság kirobbanásához, például trükköztek a jelzálog fedezetű értékpapírokkal. Ha ezt a pénzt befizetik, lezárulhat a vizsgálat, legalábbis most elvi megállpodás született erről az amerikai kormánnyal.

A bírság miatt 2,8 milliárd dollárral megemelik a jogi kiadásokhoz kapcsolódó céltartalékot, ami 2,7 milliárd dollárral, részvényenként 1,35 dollárral csökkenti tavalyi eredményt. A Morgan Stanley tavaly 6,2 milliárd dolláros nyereséget ért el, részvényenként 2,96 dollárt, rendszeres tevékenységéből.

A hatalmas büntetéssel még nem ért véget a Morgan Stanley vesszőfutása: még pontosítani kell az elvi megállapodás bizonyos feltételeit, másfelől a kormánnyal kötött alku nem terjed ki a bajba jutott jelzáloghitelesek megsegítésére.

A 2008-as pénzügyi világválság kirobbanásához vezető szabálytalan tevékenységük miatt megvádolt legnagyobb amerikai bankok a kormánnyal kötött megállapodások értelmében eddig 130 milliárd dollár bírságot és kártérítést fizettek.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Goldman Sachs lesz az utolsó, akire bírságot szabnak ki a hatóságok. A vádak szerint a pénzintézet 11,1 milliárd dollárnyi jelzálogfedezetű értékpapírt adott el a Fannie Mae és a Freddie Mac, állami tulajdonú jelzálogfinanszírozó cégeknek, miközben az értékpapírok fedezetéül szolgáló hitelek minősége jóval rosszabb volt a hivatalos dokumentumban szereplő minősítéseknél.