Ráléptünk a gázra karácsonykor

2015.02.26. 09:01

Ahogy az olajáresés miatt egyre olcsóbb lett a benzin, úgy használunk belőle egyre többet a KSH friss kiskereskedelmi tájékoztatója szerint.  11 százalékkal fogyott több üzemenyag Magyarországon decemberben, mint tavalyelőtt ugyanakkor. Ezt nem árban, hanem volumenben kell érteni.

Ugyanígy többet is ettünk, élelmiszerekből 3 százalékkal, nem élelmiszer kiskereskedelmi cikkekből - mint a mosópor, a grillsütő vagy a tornacipő - pedig 7,4 százalékkal vettünk több egységet. A textil- ruházati- és lábbeliüzletekben fogyott sokkal több áru utóbbi kategóriából, itt 13 százalékkal több holmit vettünk, de a különböző iparcikkek, használtáruk, vagy épp a könyvek is jobban fogytak darabban mérve. 

A megoszlásról azt lehet tudni, hogy 47 százalékban vásárolunk élelmiszerboltokban, 40 százalékban minden más boltban, kivéve a benzinkutakat, amikre 13 százaléknyi vásárlás jut volumenben. 

Nagyon kilőtt az internetes forgalom is, tavaly decemberben folyó áron 907 milliárd forintért vettünk dolgokat a neten, ami 34 milliárddal volt több, mint tavalyelőtt. Összesen a magyarországi kiskereskedelem tavalyhoz képest 5,2 százalékot nőtt voumenben, ami már elég komolynak számít.