Árpád
-2 °C
4 °C

A legkorruptabbak közt van Magyarország

2015.03.07. 10:38 Módosítva: 2015-03-07 10:44:57

Tóth István János, a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) társalapítója egy Lettországban rendezett EU-konferencián ismertette legfrissebb kutatását, amely szerint az Európai Unióban Románia és Bulgária után Magyarország számít a legkorruptabbnak, írja a Portfolio.hu.

A gazdasági lapnak adott interjújában Tóth István János kiemelte:

a legutóbbi magyar közbeszerzési törvénymódosítások inkább csak növelték a hazai korrupciót.

A kutató szerint

azt a fontos kérdést kell eldönteniük a magyar adófizetőknek, hogy a fejlett országokhoz, illetve a hozzájuk felzárkózni kívánó országokhoz kívánunk közelíteni, mint például Chile, Szlovákia és Horvátország, vagy inkább Bulgáriát, illetve egyes afrikai és ázsiai országokat tekintjük példaképnek.

A Korrupciókutató Központ Budapest egyébként nem a korrupcióról való véleményeket méri, mint a Transparency International Korrupciós Percepciós Indexe (CPI), hanem a korrupciós kockázatokra vonatkozó információkat figyeli meg, és a korrupciós kockázatok szintjét és alakulását méri. Ehhez a Közbeszerzési Hatóság honlapján található információkat súlyozzák.

A friss kutatás 830 ezer közbeszerzés adatait vizsgálta az EU országai kapcsán, ahol 63 ezer beszerzésnél használtak uniós forrást is. A nagy minta alapján milyen eredmények jöttek ki a korrupciós kockázati indexben? Milyen különbségek mutathatók ki az EU-pénzből, illetve anélkül bonyolított közbeszerzések körében? Tóth István János kutatása szerint

összességében az egész EU-ban, az EU forrásból finanszírozott közbeszerzési eljárások kis mértékben növelik a közbeszerzések korrupciós kockázatát.

Sajnos a kutatás arra is rámutatott, hogy Magyarország a legkorruptabb országok között van. Sőt!

Nemzetközi összehasonlításban mostanában már Magyarországot szokás felhozni, mint rossz példát!

Szerencsére nem mi vagyunk a legkorruptabbak: Románia és Bulgária közbeszerzéseinél magasabb korrupciós kockázat mérhető, mint nálunk. Viszont Szlovákia és Chile is előttünk jár a korrupció elleni harcban.

A kérdés tehát az, hogy hova szeretnénk tartozni: a fejlett országokhoz, illetve a fejlett országokhoz felzárkózni kívánó országokhoz, mint Chile, Szlovákia, Horvátország, vagy inkább Bulgáriát, vagy egyes afrikai és ázsiai országokat tekintjük példaképnek? A magyar adófizetőknek ebben kell dönteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?