Az MNB még a kormánynál is optimistább

2015.03.20. 15:47

Tartósan 3 százalék fölött maradhat a GDP növekedése – legalábbis így látja a Magyar Nemzeti Bank és Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy a Hungarian Business Leaders Forum konferencián beszélt arról, hogy a növekedési hitelprogram, a beáramló EU-s pénzek, az alacsony kamatok és a háztartásoknál maradó több pénz is megtámasztja a növekedést.

Az MNB várakozása ezek szerint még a kormányénál is optimistább, Varga Mihály több fórumon (és ugyanezen a konferencián is) arról beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2,5 százalékos növekedésre számít jövőre, bár „pozitív kockázattal”, vagyis a lehetőéggel, hogy magasabb is lehet.

Nagy Márton szerint a kamatcsökkentés, amiben 2012 óta 7-ről 2,1 százalékra csökkentették a jegybanki alapkamatot, tavaly 1,1 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A monetáris tanács pedig keddi ülésén valószínűleg tovább vágja majd az irányadó kamatot,

az infláció ugyanis annyira messze van a jegybank 3 százalékos céljától, hogy éppen negatív.

Az NHP+ programmal mostantól a kockázatosabb vállalatokra is lövő növekedési hitelprogram szintén nagyot lökött tavaly a növekedésen, az idén pedig az MNB szerint 0,5-0,7 százalékkal lökheti följebb a GDP-t. Az NHP és az NHP+ összesen 3-4 százalékkal emeli majd a vállalati hitelezéseket, a két programmal összesen 1000 milliárd forintnyi hitelt akarnak a gazdaságba pumpálni. Ez remélhetőleg majd a piaci hitelezést is segít beindítani, a növekedés ugyanis Nagy Márton szerint újabb hiteligényeket szül, amik gyorsítják a növekedést, amitől még több hitelre lesz igény, és így tovább.

A keresleti oldalról pedig az segítheti 3 százalék fölé a növekedést, hogy a háztartásoknál a forintosítás és a banki elszámolás után sokkal kevesebbet kell majd, hogy a háztartások hiteltörlesztésre költsenek. Nagy Márton szerint most nagyjából a háztartások pénzének 6 százalékát költik a hiteleikre, ami nagyjából a fele annyi, mint amit 2010-ben kellett erre elhasználniuk.