Feltúrták az irattárat, mégsem találják a vasárnapi zárvatartásos tanulmányt a minisztériumban

2015.03.21. 18:34 Módosítva: 2015.03.21. 18:51

Az egész irattárat felkutattuk, mégsem találtuk még a nyomát sem meg annak a hatástanulmánynak, amire a Népszabadság hivatkozik

— ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta a 444-nek arról a rejtélyes tanulmányról, amely elvileg az egyetlen előzetes minisztériumi kalkuláció volt a vasárnapi zárvatartásról.

Miután a társadalmi egyeztetések nélkül keresztülvert KDNP-s rendelkezést semmilyen érdemi számítással nem próbálták megalapozni, a Népszabadság jóvoltából kiderült, hogy 2011-ben, még Matolcsy minisztersége alatt mégis készült egy kapcsolódó hatástanulmány, csak éppen pont arra jutottak benne, hogy nincs semmi értelme becsukni a boltokat VÁSÁRNAPON. A főbb megállapítások ezek voltak:

  • 10-15 ezer ember veszítheti el a munkáját, jó részük később sem tud elhelyezkedni az ágazatban.
  • 20 milliárdos forgalomcsökkenés.
  • Az áfakiesés és a csökkenő járulékbevételek miatt 50 milliárdos buktára készülhet a költségvetés.

Miközben a Népszabadság rábukkant a tanulmányra, az NGM-ben azt továbbra sem lelik. Ami csak azért fura, mert a kormány.hu-n ott áll fehéren-feketén a minisztérium 2011-es szerződései között egy „vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos felmérés, elemzés” tárgyban kötött megállapodás, melynek értelmében 3.187.500 forintot fizettek ki a M.S. CONCORD TANÁCSADÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ BT.-nek a vonatkozó tanácsadásért, szolgáltatásért.

Tessék még keresni egy kicsit, meg kell annak lennie, biztos nem a semmiért fizettek. Meg most már kérik is kifelé azt a tanulmányt, közérdekűbe, úgyhogy tényleg jó lenne átnézni, miért volt értelmetlen becsukni a boltokat.

* * * * *

Az Index vasárnapi bolttérképét itt nézheti meg, cikkünkben ön is regisztrálhatja üzletét, ha nyitva tart vasárnap is. Mi, mint család ebben nagyon sérülünk – mondta egy boltos a családok védelmében hozott törvényről, alkalmazottak is meséltek nekünk arról, hogy élik meg a változást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás