300 alá ment a forint a kamatvágás után

2015.03.24. 16:38

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,15 százalékkal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot szerdától. A hírre a forint erősödni kezdett, és 303 forint körüli árfolyamról egészen 300 alatti euróárfolyamig jutott nem sokkal négy óra után. A Portfolio cikke szerint tavaly januárban, 14 hónapja volt utoljára ilyen erős a forint euróval szembeni árfolyama.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A lap elemzése szerint leginkább regionális hatások állnak a forint mostani erősödése mögött, tehát nem kifejezetten a forint erősödik, hanem az összes olyan feltörekvő piaci pénz, amit a befektetők egy csoportban kezelnek. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának kezdete óta az eurózóna pénzeinek hozama egyre csökken, míg a magyar, lengyel, cseh és román helyi devizás eszközök felértékelődnek.

    Közben kisebb részben a magyar gazdaság saját teljesítménye is magyarázza az erősödést, az utóbbi időben sokat javult a forintalapú pénzügyi eszközök megítélése, ami miatt a forint iránt is nőhetett a kereslet, valamint a jövőbeli felminősítések okán is optimisták a befektetők.