Térképen mutatjuk, hol mennyiért vehet lakást

2015.03.24. 11:59 Módosítva: 2015.03.24. 12:01
Az Otthontérkép elkészítette a legfrissebb, 2014-es lakásárakra vonatkozó térképeket és statisztikákat a hivatalos NAV-os adatbázis adatai alapján. Az országos átlagban mélypontnak számító 2013-as árak után, 2014 már valóban az emelkedés éve volt, de nem mindenhol

2014-ben trendfordulóhoz ért a lakáspiac, az árak emelkedni tudtak, országos átlagban 1,7 százalékkal - olvasható ki az adóhivatal adataiból. A növekedés a fővárosban itt-ott és pár nagyvárosban 10 százalék fölötti volt, de ahol pangott a piac, ott 15 százalékos áresés is előfordult. 

A legdrágább Győr-Moson-Sopron és Pest valamint a legolcsóbb Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Békés és Nógrád megye között. Az utóbbi négyes esetén az átlagos értékesítési négyzetméterár nem érte el a 80 ezer forintot, míg Győrben, vagy Pest megyében átlagosan 170 ezer forint egy négyzetméter. 

A megyei adatok alapján Sopron, Győr, Debrecen, Kecskemét és Érd voltak a legdrágábbak, pedig utóbbi helyen estek is az árak. A legolcsóbb öt nagyváros Szolnok, Salgótarján, Miskolc, Dunaújváros és Nagykanizsa. 

A kistérségek összehasonlításában Dunakeszi és a Budaörsi kistérség a 190 ezer forint feletti értékesítési áraival még megközelíthetetlen, pedig az árak az elmúlt 2 évben csökkentek. A Balaton népszerűsége is kitart, az elmúlt két évben a Hévízi, valamint a Balatonfüredi kistérség előrébb lépett a rangsorban. Bár a Hévízi kistérség értékesítési átlagárai 2014-ben még csökkentek, ezzel is az előkelő 3. helyet foglalja el a listában, míg a Balatonfüredi kistérség úgy tudott előrébb lépni, hogy 2013-ban nőttek, majd 2014-ben stagnáltak az árak.

Az országos adatokhoz képest Budapesten minden kerületben egyöntetűen növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak 2014-ben, összességében 0,8 százalékkal, és egyes kerületekben már a 2012. évi értékeket is meghaladták. A legnagyobb értéknövekedést a XVI. kerület érte el 4,6 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig a X. kerület 0,5 százalékkal. 

A kerületek átlagár szerinti sorrendjében egy-két átrendeződésen kívül nagyobb változás nem történt az elmúlt 2 évben. A legdrágább V. kerületben egy négyzetméter lakás közel 2,4-szer került többe 2014-ben, mint a legolcsóbb XXI. kerületben. 

A 10 legdrágább budapesti városrészből a II. kerület hét helyet foglal el, melynek az az oka, hogy ezekben a lakosság- és lakásszámban is kisebb városrészekben kevesebb adásvétel zajlik és ezek a tranzakciók jellemzően értékes, prémium ingatlanokkal kapcsolatosak, amelyek az átlagárat kimondottan felfelé húzzák. Ha azonban csak azokat a városrészeket vizsgáljuk, ahol az elmúlt évben legalább 100 adásvételi tranzakció történt (ami feltételezi, hogy hosszabb távon is inkább pörgő, nagyszámú adásvételt bonyolító városrészekről van szó), akkor a legdrágább 10-es listára az V. kerületi Lipótváros és Belváros, az I. kerületi Krisztinaváros és Viziváros, valamint a VI. kerületi Belső-Terézváros is felkerül. 

Budapesten a X. kerületi Keresztúridűlő lett a legolcsóbb városrész 2014-ben, de a legolcsóbb budapesti területek listáját továbbra is szinte csak a X. (Kőbánya), a XXI. (Csepel), és a XXIII. (Soroksár) kerületek városrészei váltogatják.