Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Orosz kommandósok szállták meg az ukrán elnök csokigyárát

2015.04.01. 20:14

Az OMON különleges orosz belügyi egységhez tartozó kommandósok szerdán megszállták a közép-oroszországi Lipeckben lévő Roshen édesipari gyárat, amely Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában van – írja az MTI.

A LifeNews orosz tévécsatorna szerint a Moszkvától 428 kilométerre délkeletre lévő nagyvárosban a belügyesek helyi idő szerint kora reggel lezárták a be- és kijáratokat, és megbénították a gyár működését. Minden dolgozónak a rendezvényeknek helyet adó nagyterembe kellett vonulnia, és le kellett állítaniuk a gyártószalagokat.

Csalás miatt nyomoztak

A Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap azt írta, hogy az éjszakai műszakban dolgozókat csak kora délután engedték ki munkahelyükről, és néhány óra múlva minden alkalmazott távozhatott, de a kapu előtt várakozó újságírókkal nem álltak szóba. 

A Rosszija 24 állami hírtelevízió szerint a hatóságok ezt követően is folytatták a kutatást a Roshen ukrán édesipari cég lipecki gyárában. Az orosz szövetségi nyomozó bizottság szóvivője közölte, hogy csalás miatt folytattak házkutatást a lipecki gyárban.

A vállalat szerdán a honlapján közzétett nyilatkozatban jogtalannak nevezte az orosz nyomozóhatóság fellépését. A közleményből az derült ki, hogy a hatóságok adóellenőrzés címén szállták meg a lipecki gyárat, amelynek a módját kifogásolta az érintett cég. A Roshen szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyi igazgatóságának munkatársai is megjelentek a gyárban, amelynek vezetése szerint egy tavaly elkezdődött nyomozás része lehet a mostani házkutatás.

Ellophatták a fecskét

2014-ben az orosz Egyesült Édesipari Korporáció a Lasztocska (Fecske) márkanév ellopásával vádolta meg a Roshent. A Dozsgy is emlékeztetett arra, hogy a lipecki Roshen-gyár működését már tavaly is akadályozta a rendőrség. Emiatt 2014 márciusában a tulajdonos cég felfüggesztette a termelést. Az orosz hatóságok befagyasztották a gyár számláját.

A hivatalos indoklás szerint termékhamisítás gyanúja miatt, de szakértők nyomásgyakorlást véltek látni az intézkedés mögött. Szerintük Moszkva az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán elnököt megbuktató kijevi tüntetések egyik vezetőjére, Petro Porosenkóra akart nyomást gyakorolni. A lipecki gyárat, amely az orosz édességpiac 7 százalékát fedi le, a milliárdos Porosenko 13 éve vette meg.