Szegeden is működött a Quaestor-csoda

2015.04.16. 11:00

Azt már tudjuk, hogy a Quaestor remekül tudott a semmiből pénzt csinálni a fiktív kötvények eladásával, a Délmagyar.hu viszont most egy másik trükkről írt, arról, hogy

hogyan háromszorozta meg a Quaestor egy szegedi szálloda értékét anélkül, hogy egy forintot is befektetett volna az ingatlanba.

A kérdéses szálloda a Régi Hungária szálló, egy gyönyörű, 1916-ban nyílt, 1769 négyzetméter alapterületű épület Szeged belvárosában. Ezt a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaság még 1995 januárjában vásárolta meg a végelszámolás alatt álló Régi Hungária Szálló Rt.-től, 125 millió forintért.

A Pénzügyi Tanácsadó még aznap eladta a 125 milliós ingatlan 50 százalékat a Quaestor Ingatlan Befektetési Alapnak 100 millió 100 ezer forintért, tehát egy nap alatt máris szinte megduplázta az ingatlan értékét, legalábbis papíron. 

Kevesebb, mint fél év múlva, 1995 júniusában a Régi  Hungária másik felét is eladta a Quaestor a saját ingatlankezelőjének, ezt már 200 millió forintért. Így a Délmagyar szerint papíron125-ről 400 millióra növelték az ingatlan értékét kb. fél év alatt, miközben magával az épülettel annyi történt, hogy a Quaestor átette az egyik zsebéből a másikba. 

1996-ig nem is történt semmi az épülettel, akkor, februárban viszont a Quaestor ünnepélyesen bejelentette, hogy üzleti, kulturális és kongresszusi központtá alakítja az épületet, amit 1996 végére át is akart adni. A felújításhoz akkori számítások szerint 500 millió forintra lett volna szükség, amihez még más befektetőket is várt a Quaestor, akik viszont nem jöttek, így a cég úgy sem mert belevágni az építkezésbe, hogy arra több százmillió forint pályázati pénzt is nyertek.

Az épület ma is úgy áll, mint ahogy a Quaestor 20 éve megvette. 

A Délmagyarnak nyilatkozó értékbecslő szerint ma 200-250 millió forintot ér a szerkezetkész épület, ami a Quaestor nyilvántartásában a lap információi szerint 700 millió forinton van bejegyezve.