Eddig másfél milliárdot hozott az ekáer

2015.04.17. 07:49

Egy hónap alatt közel másfél milliárd forint folyt be a költségvetésbe az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer (ekáer) kapcsán indított közúti ellenőrzésekkel – írja a Napi Gazdaság.

A lap NAV adatai alapján azt írja, hogy az ellenőrzéseken majdnem egymilliárd forintnyi ingóságot foglaltak le, több mint félmilliárd pedig az ellenőrzött cégek adótartozásaiból jött össze. Az adóhatóság

  • 7502 szállítmányt ellenőrzött,
  • ebből 283 végződött ingófoglalással a szabálytalanságok miatt,
  • és 1303 esetben fizettek adótartozást.

Március volt az első olyan hónap, amikor a kockázatos termékek szállítását nemcsak bejelenteni kellett a rendszerbe, de már a kockázati biztosítékot is meg kellett fizetni – feltéve, hogy az érintett nem szerepelt a köztartozásmentes adózók listáján. Április 7-ig összesen 2,134 milliárd forintnyi biztosítékot fizettek be az adóhivatal letéti számlájára, továbbá 827,978 millió forintnyi bankgaranciával teljesítették a biztosítékadási kötelezettségüket az érintett adózók.

A kockázatmentes adóalanyok adatbázisa az év eleje óta 33 ezer adóalannyal bővült, így több mint 113,5 ezer fősre bővült. Az ekáer szabályozása azt is lehetővé teszi a NAV-nak, hogy a biztosíték terhére más adónemben fennállótartozást is kiegyenlítsen:

az első hónap végén 128 adózó 41,063 millió forintnyi adóhátralékát vonták le a biztosítékból.