Az oroszok majd európai közbeszerzéseket csinálnak Pakson

2015.04.23. 08:19

"Mivel a Paks II. projektben egyáltalán nincs állami támogatás, így tiltott állami támogatás sem lehet" - segített az EU-nak kevesebbet gondolkozni Aszódi Attila, a Paksi bővítésért felelős kormánybiztos.  

Az orosz besszerzéseket az EU már jóváhagyta szerinte, és "mi kértük a konzultációt a bizottság illetékes igazgatóságaitól. Az egyeztetések, konzultációk zajlanak" - hivatkozik az MTI a Magyar Hírlapra.

Lázár János hétfőn annyit mondott el, hogy bár a Paks II. fűtőanyagának beszállításáról szóló szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség elfogadta, az EB még két téren vizsgálódik a bővítéssel kapcsolatban. Tisztázni szeretné, hogy részesül-e tiltott állami támogatásban a beruházás, illetve azt is, hogy a beszerzések megfelelnek-e az uniós jogszabályoknak.

Nagyon európai, nagyon átlátható közbeszerzések lesznek szerinte a titkos orosz szerződések. Le is van írva, hogy átlátható lesz, meg minden, szóval az lesz

A kormánybiztos kiemelte, hogy az Orosz Kijelölt Szervezet köteles a beszerzési eljárásokat az átláthatóság, az egyenlő bánásmód és a diszkriminációmentesség, valamint a független ellenőrzés elveivel és általános követelményeivel összhangban lefolytatni. Az orosz fővállalkozó Roszatom az alvállalkozók kiválasztása és beszerzései során tehát az uniós szabályokkal összhangban lévő beszerzési eljárásokat alkalmaz majd – szögezte le Aszódi Attila.