Nem fognak késni a nyugdíjak

2015.04.23. 15:57
Sztrájkolnak a Posta értékszállítási dolgozói közül sokan. Nagyobb, 5 százalék körüli béremelést akarnak, mint a mit a tulajdonos Posta. A Posta szerint ők tárgyalnának, csak a szakszervezet köti az ebet a karóhoz.

Kedd éjfél óta sztrájkolnak a Magyar Posta értékszállító leányvállalatánál. A JNT Kft. budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozóinak 90 százaléka vesz részt a sztrájkban. 

A Posta most annyit közölt, hogy éves szinten 50-100 millió forint körüli összegről megy a vita.Illetve szerintük nem is megy épp a vita, mert szerintük a szakszervezet oldalán pattog a labda, ráadásul külön fájt nekik, hogy a szakszervezet már azelőtt sztrájkbizottságot alakított, mielőtt egyáltalán beadott volna bármiféle írásos ajánlatot arról, hogy mit akarnak.

Mindenesetre a Posta megemelte már a cégnél dolgozók alapbérét 2,2 százalékkal, bár a szakszervezet elvileg 5 százalék körül szeretne kapni. Kilátásba helyeztek még nekik egy idei egyszeri kifizetést is, ami éves szinten még 3,2 százalékos béremelést jelenthet az érintett dolgozóknak. A Posta a kieső munkaerőt alvállalkozókkal pótolja épp, és szerintük nem fognak csúszni a nyugdíjak kézbesítésével, maximum talán a szokott napon egy kicsit később érhetnek ki néhány helyre. 

Emellett beperelik a szakszervezetet, amiért azt terjesztette, hogy a cégvezetés egy másik szakszervezet létrehozásában segédkezik. Beperelik őket azért is, mert szerintük jogszerűtlen a sztrájk, kirúgták azt a dolgozót, aki a hírnevüket sértő módon nyilatkozott, és mindenki mást is majd beperelnek, aki a hírnevükre hátrányos megjegyzést tesz. Az érintett dolgozók átlagbére egyébként 2010 óta 15 százalékot nőtt a tulajdonos Posta vezére szerint.

Elmondták még azt is, hogy halad a állami közműcéggel való együttműködés is. A Posta segítségével létrejött a Főgáz országos hálózata, nagyjából 300 ügyfélszolgálattal. Lesz olyan egység, ahol főgázosok fognak ülni a postában egy elkülönített részen, néhány helyen a postásokat képezte ki a Főgáz rezsiszakértővé, de lesznek sima panaszkezelési pontok is, ahol tulajdonképpen csak át kell venni az írott panaszokat. A kézbesítők értékesítővé képzése pedig folyamatosan zajlik a Posta szerint.