Csányinak elég jól jön az áfacsökkentés

2015.04.24. 10:19

Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató húságazati érdekeltségei lehetnek az egyik legnagyobb nyertesei annak, ha a kormány a jövő évtől 27-ről 5 százalékra csökkenti a sertés tőkehús áfáját, írta az Agrárszektor.hu.

Várhatóan 2016-ban indul el Mohácson az a gigavágóhíd, amely tőkehúsokat állít elő. Többen az OTP-t, illetve a Csányi agrárcégeket sújtó közelmúltbeli kormányzati lépések egyfajta ellentételezéseként értelmezik a bejelentett sertéspiaci áfacsökkentést.

A beruházást Nagy György milliárdos befektető cége, az MCS Vágóhíd Zrt. valósítja meg, amellyel a Csányi Sándor tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Az új vágóhíd húskészítményeket nem gyárt majd, hanem éppen olyan termékeket állíthat elő, amelyre az 5 százalékos áfa vonatkozna. A mainál 22 százalékponttal kisebb kulcs pedig olcsóbbá teheti a sertéshúsokat, így növelheti a hazai fogyasztást. Emellett a feketegazdaság – az áfacsalások – visszaszorításával javíthatja a legális cégek versenyfeltételeit.

A mohácsi beruházás 15-16 milliárd forintból valósulhat meg, és az új vágóhíd egy műszakban egymillió sertés levágására lesz majd alkalmas. Korábban a kormány már döntött arról, hogy a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja és 1,46 milliárd forintos támogatást is megszavazott a kivitelező MCS Zrt.-nek. Csányi Sándor a 60 milliárd forint feletti éves árbevételű Pick révén már ma is meghatározó tulajdonosnak számít a hazai húsiparban, és a szegedi feldolgozó mögé saját további mezőgazdasági cégeivel sertéstermelői integrációt is épít. Alapvetően ezek szolgálnák ki alapanyaggal a mohácsi gigavágóhidat is, de korábbi nyilatkozatok szerint a piacról is vennének sertéseket.

A beruházás megvalósításával újra a Csányi-húsbirodalom válhatna piacvezetővé a hazai húsiparban, ahol most az olasz érdekeltségű kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. foglalja el az első helyett 80 milliárd forinton felüli éves árbevétellel. Húspiaci szakértők egyenesen úgy értékelik a bejelentett áfacsökkentési tervet, hogy azzal a kormány az OTP-nek, illetve a Csányi-féle agrárcégeknek okozott veszteségeket kompenzálná bizonyos mértékben. Az OTP-nek jelentős többletterhe származott a devizahitelek vagy a brókerbotrányok miatti károk rendezéséből, a bankvezér agrárcégeit pedig az 1200 hektár feletti gazdaságok területalapú alaptámogatásainak elvonása sújtja 2015-től.