Nem javít a Fitch a magyar besoroláson

2015.04.29. 14:44

A stabil kilátású BB+ hitelbesorolás Magyarország esetében azt jelenti, hogy "rövid távon nem várható változás az osztályzatban", közölte a Fitch a portfolio.hu szerint.

Közölték, rövid távon nem tervezik megváltoztatni a magyar besorolást, de látnak előrelépést, elsősorban a külső egyensúly terén. A magánszektor adósságleépítő üzemmódjának és a nagy folyó fizetési mérleg többlet miatt az ország külső adóssága gyorsan csökken.

A besoroláskor azonban kedvezőtlen tényező a kiszámíthatatlan üzleti környezet. Szerintük kedvező jelzés az EBRD-vel kötött megállapodás, amely a bankszektor szabályozását összhangba hozza a legjobb nemzetközi gyakorlattal, de a Fitch egyértelműbb bizonyítékokat szeretne arra, hogy stabilabb üzlet környezet alakul ki a gyakorlatban.

A Fitch azt is megjegyzi, hogy a tavaly év végi 76,9 százalékos államadósság jócskán meghaladja a BB+ besorolású országok 40 százalékos átlagát. Ugyanakkor a hitelminősítő hisz abban, hogy Magyarország közép távon fent tudja tartani a 3 százalékos költségvetési hiányt.