Most tényleg jobban teljesít a gazdaság

2015.05.05. 16:29 Módosítva: 2015.05.05. 17:16

Idén 2,8, jövőre 2,2 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság (EB). Az NGM a bejelentés után közleményt adott ki, amiben annak örül, hogy ez az eddigi várakozások (2,4, jövőre 1,9 százalék) javítását jelenti. A növekedés 2016-tól azért csökken, mert 2016-tól kevesebb uniós pénz érkezik majd az országba, és kisebb lesz az olcsó jegybanki hitelek növekedési hatása is, ami a mostani lendületet támogatja. Brüsszel szerint a munkanélküliség tovább csökken, az infláció idén eléri a mélypontját. A költségvetési hiány is rendben lesz, mondják. 

A növekedés motorja a belső kereslet lesz, az alacsony infláció miatt a reálkeresetek nőnek, és a devizahiteles elszámolásnál is sok pénz szabadulhat fel, amit a lakosság az elszámolás után elkölthet. Jövőre az idei 0 után 2,5 százalék lehet az infláció, ami a reálkereset-emelkedést mindenképpen lassítaná. Az EB szerint az eddigi növekedésben szerepe volt az MNB olcsó növekedési hitelének.

Az államadósság kapcsán is optimista Brüsszel, ez a mutató a múlt csütörtökön benyújtott konvergenciaprogramban jelzett pályánál kicsivel gyorsabban csökkenhet.

Egy konferencián Varga Mihály gazdasági miniszter is elmondta, hogy a 2015-ös gazdasági kilátások érdemben javultak, az idén a magyar gazdaság növekedése 3 százalék fölött alakulhat, ennek alapján emelte a kormány az elmúlt héten az eddigi 2,5 százalékról 3,1 százalékra az idei évre várt gazdasági növekedési prognózisát.