Tízezreken segíthet a magáncsőd

2015.05.08. 11:15 Módosítva: 2015.05.08. 11:15

Az Igazságügyi Minisztérium két hét múlva adhatja be a parlamentnek a magáncsődről szóló javaslatot, többek között ez derült ki a Portfolio hitelezésről szóló konferenciáján. A Pénzcentrum cikke szerint ugyan még a legtöbb részlet egyáltalán nem világos, ami eléggé valószínű, hogy a magáncsőd a belépőknek öt évig tarthat. 

Mit jelent a csőd? 

A magáncsőd elég sok országban működik, itthon is évek óta néha-néha felmerül a bevezetése, most viszont úgy fest, hogy ténylegesen történhet is valami.

A magáncsőd leginkább a vállalkozások csődeljárásához hasonlítható a dolog. Ugyan a cégek esetében is sokan azt gondolják, hogy a csődeljárás egy vállalkozás végét jelenti, de valójában pont hogy nem. A csődeljárás megvédi a fizetési nehézségekkel küzdőket attól, hogy a hitelezői igények terhe alatt összeomoljanak. Így, ha egy vállalkozás csak átmeneti, orvosolható bajokkal küzd, és a csődeljárásban meg tud állapodni a hitelezőivel mondjuk a fizetési határidők kitolásáról, ezzel akár el is kerülheti a felszámolást, ami egyébként ténylegesen a cég végét jelentené.

A magáncsőd is hasonló filozófiára épül: a pénzügyi gondokkal küszködő emberek külső segítséggel időt nyerhetnek, hogy egyenesbe kerüljenek. Sokan a rossz pénzköltési szokásaik miatt kerülnek bajba, ezért a magáncsőd egyik hozzáadott értéke pontosan az lehet, hogy a rossz pénzköltési rutinokat külső segítséggel átprogramozzák. A külső segítség az állami vagyonfelügyelő lesz, de még együtt kell működni nyilván a hitelezővel és adott esetben a bírósággal is. 

40 ezer érintett lehet 

A cégekhez hasonlóan menteni leginkább azokat az érintetteket lehet, ahol egyáltalán van még menthető vagyon. Ezt a konferencián Bogdán Tibor, az Igazságügyi Minisztérium főtanácsosa is megerősítette. 

A kissé homályos információkból annyit lehet kihámozni, hogy magáncsődöt az kérhet, akinek a tartozása eléri az adósság fedezetének az értékét, de nem haladja meg a dupláját. Akinek mondjuk egy tízmilliós forgalmi értékű háza van, és ezen tíz és húszmillió közötti az adósság, segítséget kaphat. A törvényhozó szerint aki ilyen helyzetben van, az még menthető. Aki kevesebbel tartozik, hiába küzd fizetési nehézségekkel, de elméletileg önerőből is kezelni tudja a problémáját, aki viszont többel, az menthetetlen. 

Ezen is látszik, ha végül a törvénytervezet is tartalmazza ezt a fedezetértékre vonatkozó kritériumot, akkor a legnagyobb bajban lévőket, akiknek már szinte semmijük nincs az adósságon kívül, nem fogják megsegíteni. Az MNB számításai szerint ilyen feltételekkel a programnak 40 ezer kedvezményezettje lehet. 

Fontos feltétel lesz még, hogy az adósnak nem lehet eltitkolt jövedelme, vagyona, és nem költhet luxusra. A magáncsődben sok érintettnek azért is csábító lehet, mert - a jelzálogadósságok kivételével - az öt éves program végén, ha a kedvezményezett mindet szépen betartott, a maradék tartozását, vagy a tartozása egy részét elméletileg elengedhetik.