Hullanak a magyar cégek

2015.05.11. 13:37 Módosítva: 2015.05.11. 13:39

Áprilisban újra rekordmennyiségű cég szűnt meg Magyarországon az Opten adatai szerint. A cégbíróság a múlt hónapban 4641 céget törölt, ezzel az év első négy hónapjában összesen 17 259 vállalkozás adta be a kulcsot, 35 százalékkal több, mint tavaly ebben az időszakban. Tavaly átlagosan havonta 3400 céget töröltek. 

Az Opten ügyvezetője, Tóth Tamás szerint a trend egyértelműen növekszik, így szinte biztos, hogy 

az év végéig legalább 50 ezer társaság tűnik el a magyar gazdaságból.

Ez viszont Tóth szerint egyáltalán nem baj, ezek a cégek ugyanis nem nagyon hiányoznak a gazdaságból, sőt, inkább csak terhet jelentenek.

A vállalkozásokat vagy felszámolás útján törlik a cégjegyzékből, mert adósságukkal vagy szerződésszegéssel hátráltattak más cégeket, vagy a hatóság törölteti őket, vagy a tulajdonos dönt úgy, hogy inkább bezárja a boltot, mindenesetre egyik esetben sem jelent nagy terhet a gazdaságra, sőt. Tóth Tamás úgy látja, a magyar cégstruktúra még mindig nagyon szétaprózott, pedig az országban működő cégek száma a csúcsnak számító 608 ezerről az elmúlt másfél évben fokozatosan 580 ezerre csökkent. Ez a szétaprózott struktúra igazából csak az állam adminisztratív terheit növeli. 

Az elmúlt időben amúgy a kormányzat és a cégbíróság is szigorúbb a cégalapítókkal, ami az Opten igazgatója szerint meghozta az eredményét, tavaly október óta havonta csak 2100-2500 új vállalkozást jegyeznek be, míg a 2010-es évek elején még bőven volt, hogy havonta 4000 új cég is felbukkant, amiknek a jelentős részét olyanok alapították, akik korábban már több céget is felszámolásba vezettek.

Opten cégmegszűnés
Fotó: Opten

Az országban Budapesten és az ország északkeleti megyéiben, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a cégfluktuáció, vagyis itt alapítják és törlik a legtöbb céget, a skála másik végén pedig Tolna, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye áll.