Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Kirúgják a portást, hogy közmunkásként olcsóbban visszafoglalkoztassák

2015.05.14. 11:02

Az EMMI-hez tartozó intézményeknél, különösen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd mint közmunkásokat újra foglalkoztatják őket - írja a Világgazdaság Szél Bernadett elempés képviselő bizottsági jelzése alapján.

Miután a durva gyakorlat rohamos terjedését Révész Máriusz fidezses képviselő is megerősítette, Balog Zoltán miniszter azt ígérte, hogy majd utánanéz, hogy van-e ilyen. 

Gyanús nagyon

A Klik adatai alapján tényleg rámentek a közmunkásokra, tavaly decemberben még 2378, idén áprilisban már 4421 közmunkást foglalkoztattak, ami négy hónap alatt csaknem 86 százalékos növekedés azh egyébként is igen magas bázisról. A lapnak a Klik elárulta, hogy idén év elején már csak 134 ezer közalkalmazott dolgozott náluk. Egy évvel korábban még majdnem 143 ezren álltak közalkalmazotti viszonyban náluk.

A leírások alapján a kultúrközmunkások jellemzően középfokú, érettségivel rendelkező, regisztrált álláskeresők, de a résztvevők között nagy számban voltak és vannak felsőfokú végzettségűek is. Ők döntően kulturális, közösségépítő tevékenységet látnak el, adatbázisokat építenek vagy honlapokat szerkesztenek.

Az iskolafenntartónál ugyanakkor, mint elmondták, főleg takarítókat, karbantartókat, portásokat, adminisztrátorokat, illetve pedagógiai asszisztenseket és szabadidő-szervezőket alkalmaznak közfoglalkoztatottként.

Nagyságrendekkel olcsóbb, mint a valódi bejelentett állás

Az első tíz legnagyobb közfoglalkoztató között négy önkormányzat is szerepel: Hajdúböszörmény 1757, a Salgótarjáni Foglalkoztatási Kft. 1126, a Komlói Városgondnokság 1080, a pécsi önkormányzat pedig 999 közmunkást foglalkoztatott.

A tendencia mögött anyagi megfontolások is állnak, hiszen a közmunkásbérek még mindig csak a minimálbérek 75–85 százalékát érik csak el, ráadásul a közfoglalkoztatók jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe. Mégpedig nem is akármilyen mértékűt: a közfoglalkoztatotti bért és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adót akár 95 százalékáig megtámogathatja az állam.