25 év múlva akár az egész világ működhetne atomenergiával

2015.05.15. 20:36

A fosszilis energiahordozókkal előállított áramot 25 éven belül teljesen kiválthatja az atomenergiával előállított áram, és így világszerte a jelenlegi felére csökkenhet a széndioxid-kibocsátás, állítja egy új elemzés, amely a PlosOne-on jelent meg.

A klímaváltozásról ma már közhely, hogy globális fenyegetést jelent, és az is egy elfogadott tény, hogy a globális felmelegedésért jelentős mértékben az emberi tevékenységek által termelt szén-dioxid a felelős, eddig azonban kevés hatékony megoldás születettet a széndioxid-kibocsátás visszaszorítására.

A tanulmányt feldolgozó RealClreaScience elismeri, hogy ideális esetben a megújuló energiaforrások váltanák ki a szén alapúakat, a dolgok jelenlegi állása szerint azonban a szél,- nap-, víz- és geotermikus energia még együttesen sem lenne képes elég energiát termelni az egész világ számára. Néhány éven belül, ha az energia tárolási technológiák megfelelő szintre fejlődnek ez persze megváltozhat.

Staffan Qvist svéd és Barry Brook ausztrál professzor szerint azonban nem kell a megújuló energiák fejlesztésére várnunk, mert már most van biztonságos, tiszta és olcsó helyettesítője a szénnek: az atomenergia. Qvist és Brook Franciaország és Svédország példáján vizsgálták meg, mennyi időbe telne teljesen helyettesíteni a fosszilis tüzelőanyagokat az atomenergiával.

Svédországban az 1960-as években kezdtek gyors tempóban atomerőműveket építeni. 1986-ra már az ország energia ellátásnak a fele az atomerőművekből származott és 75 százalékkal esett vissza az egy főre számított széndioxid-kibocsátás, és az energiaárak világszinten az egyik legolcsóbbak közé kerültek. Franciaországban ugyanez a hetvenes évek elejétől zajlott, és ma már az áram 75 százalékát nukleáris energiából termelik, az Európai Unióban a hetedik legolcsóbb áron. 

A kutatók számításai szerint, ha világ többi országa hirtelen olyan tempóban kezdene el atomerőműveket építeni, mint Svédország a hatvanas években, 25 éven belül az összes szén-és gázerőművet le lehetne állítani. Ha Franciaország tempóját venné fel a világ ugyanez 34 évig tartana.

A nukleáris energia terjedésének persze nem csak előnyei vannak. A nukleáris fegyverkezés, illetve az atomhulladék kezelése máig részben megoldatlan probléma, és persze nem szabad elfeledkezni az atomkatasztrófák jelentette fenyegetéstől sem.  „A fosszilis energiahordozók lehetséges olyan tempóban kiváltani nukleáris energiával, amely komolyan csökkentené a klímaváltozás következményeit. Erre a váltásra technológiailag és iparilag készen áll a világ, de az, hogy ez meg fog-e történni az főként a politikai akaraton, a stratégiai alapú gazdasági tervezésen és a közvéleményen múlik” – zárták tanulmányukat a kutatók.