Álhivatalnok csalt ki félmilliárdot

2015.05.20. 12:02

Volt egy házaspár, ahol férfi a munkahelyén megismert egy feltehetőleg elég zűrös fickót, akiről sejthette, hogy mellesleg tele van pénzzel. Mindketten vezetők voltak egy cégcsoportnál, de aztán a az előbbi férfi, a későbbi zsaroló kilépett vagy kirúgták. A zsaroló felesége révén viszont  sikeresen elhitették a zűrös kópéval, hogy hivatali munkahelyén tudomást szerzett egy a férfi ismerősükkel szemben indult, számára terhes vizsgálatról, amelyben a férfi büntetőjogi felelőssége is felmerül. Legalábbis nagyjából ilyesmi áll az ügyészség mostani vádiratában. Egészen pontosan elhitetették ,hogy a nő egy államigazgatási szervnél dolgozik, de el tudja rendezi a problémákat némi pénzért.

Közben valójában a nő nem is dolgozott a semmilyen állami szervnél, tudtuk meg cikkünk megjelenése után ügyészségtől.

Majd lefizetik belőle azt, akit le kell

Ennek megfelelően rengeteg pénzt kértek a zűrös alaktól, elvileg arra, hogy, hogy azt az ügyben illetékes hivatalos személyeknek továbbítják, akik ezért cserébe elsikálják a férfi büntetlenségét, és az ellene kiadni tervezett elfogatóparancsot megakadályozzák.

A fentiek alapján a házaspár együtt összesen 250 millió forintot és félmillió dollárt (138 millió forintot) kért és kapott a férfitól. Ezeken túlmenően további 250 milliót kértek még utána tőle, de ezt már nem adta oda nekik a fickó.

Ezen felül a nő azt a látszatot keltette magáról, hogy hivatalos személyként a munkahelyén lehetősége van megsemmisíteni a férfira nézve terhelő tartalommal bíró iratokat. Ezért a nő még további 300 ezer eurót (90 millió forintot) húzott le a feltehetőleg megalapozottabban megijedt  férfiról.

Félmilliárdért pont, hogy jön a vizsgálat

Az ügyben a Fővárosi Főügyészség közleménye szerint mindhárom személlyel szemben vádat emelt; a házaspár mindkét tagját - más bűncselekmények mellett - befolyással üzérkedés minősített bűntettével, a férfi ismerősüket pedig hivatali vesztegetés bűntettével vádolja. 

A dolog 2013 márciusa óta folyt, az ügyészség pedig elmondta még a közlemény mellé, hogy egy külön eljárásban végül kivizsgálják azt az embert is, akinek félmilliárdot simán megért, hogy ne induljon ellene semmilyen vizsgálat.