Gyomirtó a fogyiporban

2015.05.21. 07:29

Elképesztő üzlet kutatás nélkül a piacra dobni valami kamugyógyszert, jól bejáratott márkanevűt hamisítani pedig valószínűleg még nagyobb. A számok is a gyógyszerhamisítványok rohamos terjedését mutatják a Világgazdaság szerint. Míg 2011-ben még csak 2,4 millió, 2013-ban már több mint tízmillió doboz ilyen készítményt találtak.

Magyarországon eddig 37-féle hamis vagy illegális szert azonosított az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), ezek között van pszichotróp anyag, de olyan fogyasztószer is, amely bizonyíthatóan gyomirtót tartalmaz, és az Egyesült Királyságban már nyolc ember haláláért tehető felelőssé – mondta a lapnak Pozsgay Csilla főigazgató.

Régebben főleg csak potencianövelőket, gyúrós és teljesítménynövelő szereket hamisítottak nagyüzemben, de mára már rákgyógyszereket is, amiknek a használata teljesen beláthatatlan következményekkel jár. 

A hamis gyógyszerekben is reménykedő vagy megtévesztett fogyasztók jelentős részben az internetről szerzik be az ilyesféle készítményeket, ezért az EU kötelező közös logót vezet be a normális netes gyógyszerkereskedőknek  júliustól.

Nálunk leggyakrabban még ruhákat és cipőket, háztartási vegyiárukat és kozmetikumokat, valamint elektronikai termékeket hamisítanak az MTA és az Ipsos kutatása szerint.