Megduplázták a gyerekpénzt Romániában

2015.05.21. 17:05

A román képviselők szerda délután egyöntetűen megszavazták a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet módosítását, így a gyermeknevelési pótlék 42 lejről (2901 forint) 84 lejre (5803 forint) nőtt - számolt be a Maszol.ro. A lap szerint megszavazás nagy meglepetést okozott. A pótlékot a 2-18 éves gyerekek után kapják a román állampolgárok.

A pótlék növelésére a liberálisok tettek javaslatot, amit 98-77-es szavazataránnyal fogadtak el.

A képviselőház megszavazta azt a javaslatot is, hogy a 3 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyerekek pótlékát 200 lejre növeljék. Az indítványt előterjesztő Cristina Pocora képviselő szerint hosszú távon a 84 lejről 200 lejre kell majd növelni a gyereknevelési pótlékot. Uniós szinten átlagban 210 euró ennek összege, míg Romániában jelenleg mindössze 10 euró.

Majd kifizetik valahogy

Victor Ponta miniszterelnök szerint a gyerekpénz megduplázása 1,8 milliárd lejjel (124 milliárd forint) növeli évente a költségvetési kiadásokat, és a módosító indítványt előterjesztő liberálisok az alkotmány előírásait megszegve nem nevezték meg azt a forrást, amelyből a román állam ezt az összeget ki tudja fizetni. Ennek ellenére közölte, hogy a kormány előteremti majd "valahogy" ezt a pénzt.

A gyerekpénz megduplázását az RMDSZ a bizottságban és a plénumban is támogatta. Szerdán pedig a plénumban több kormánypárti képviselő is "átszavazott", így sikerült elfogadni az összeg növelését.

A törvény kihirdetése után életbe lép.