Kázmér
-1 °C
16 °C

Bebukott ingatlanos céget emel ki a kormány

2015.05.22. 15:53

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté teszi egy kormányrendelet a tavaly ősszel csődbe ment Terra Invest Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-t – írja a Portfolio. Ez a cég fejlesztette a Váci úti Európa Center üzleti és logisztikai parkot, a többségi tulajdonos Wis Holding pedig olyan fejlesztésekért felelős, mint a Római Wellness Otthon, asárvári Spirit Hotel Thermal Spa és a miskolci biomassza erőműmű.

Stratégiailag kiemelni olyan cégeket lehet, amelyek valamiért nemzetbiztonságilag kiemelt, a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségű, esetleg országos közfeladatot lát el, nemzetgazdasági szempontból jelentős, vagy nagy összegű állami támogatást kapott.

Az ilyen kiemelt cég felszámolásánál a csődtörvény 65–67. paragrafusa szerint

  1. a kormány rendelhet ki egy állami tulajdonban lévő felszámolót (amit viszont elvileg nem utasíthat az eljárás során), és
  2. a stratégiailag kiemelt szervezet vagyonát pályáztatás nélkül, meghívással le lehet értékesíteni.

Hogy a cég miért kapott kiemelt státuszt, azt a kormányrendeletből nem derült ki. Elképzelhető, hogy a döntésnek köze van ahhoz, hogy a Terra Investben 49 százalékos tulajdonos a Magyar Fejlesztési Bank Fejlesztési Tőkealapjának.

A Terra Invest a Napi.hu novemberi cikke szerint a 2008-as váltás utáni ingatlanpiaci helyzet és az üzleti parkok iránt csökkenő kereslet miatt vált fizetésképtelenné, ami miatt 2014 januárjában indult el a csődeljárás. A Terra Invest 13,4 milliárd forinttal tartozik a Raiffeisen Banknak.

A cégben többségi tulajdonos Wis Holdingon keresztül a cégben Wicha József ingatlanfejlesztőnek volt fő érdekeltsége, aki 2014-ben még 64. volt a 100 leggazdagabb magyar listáján 10,2 milliárd forintra becsült vagyonnal, a 2015-ös listára viszont már nem fért föl. A fűtésszerelőből lett milliárdos a Terra Invest felszámolásáig a cég igazgatósági tagja is volt.