Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szudánban becsukják az újságokat, ha nem elég jók a hírek

2015.05.25. 21:41

Lefoglalták tíz főbb hírlap összes példányát hétfő hajnalra a szudáni hatóságok, miután azok egy helyi aktivista elmondása alapján arról számoltak be előző nap, hogy sok gyereket szexuális bántalmazás ér az őket iskolába szállító buszokon - írta az MTI a Reutersre és az AFP-re hivatkozva.

Vannak felelőtlen hírek, a kormány segít eldönteni

Miután a történet megjelent a vasárnapi számokban, a hatóságok aznap éjjel, illetve hajnalban behatoltak a nyomdákba, és lefoglalták a hétfői számok példányait. Röviddel ezután a szudáni biztonsági szervek telefonon megkeresték a tíz hírlap közül négynek a szerkesztőit, hogy tájékoztassák őket a kiadói engedélyük ideiglenes felfüggesztéséről.

A nemzeti hírszerző és biztonsági szolgálat (NISS) azzal indokolta a lépést, hogy a hírlapok "felelőtlenül" adták ki számaikat vasárnap. A NISS gyakran jár el így az újságokkal, ha "nem helyénvalónak" ítélik meg azok tartalmát - írta erről az AFP francia hírügynökség.

Szereti ezt csinálni

A szudáni újságírók arra panaszkodnak, a hatóságok gyakran nyomást gyakorolnak rájuk és zaklatják őket. A sajtószabadság állapota pedig még jobban romlik a kelet-afrikai országban, mióta Omar Haszan Ahmed el-Besir elnököt múlt hónapban 94 százalékos szavazataránnyal újra megválasztották. 

A választások előtt a NISS munkatársai 14 hírlap példányait foglalták le februárban.