Dömötör
-1 °C
14 °C

Matolcsyék tovább vágták a kamatot

2015.05.26. 14:09

Mai kamatdöntő ülésén 0,15 százalékponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács, így mostantól 1,65 százalék lesz az irányadó kamat. A piac hasonló mértékű kamatvágást várt. Az utóbbi időben az MNB egyre nyíltabb utalásokat tesz arra, hogy akár a piac által várt 1,5 százalékosnál is lejjebb lehet a kamatcsökkentési ciklus alja.

 

Az MNB azért csökkenthette tovább a kamatszintet, mert az infláció még mindig alulmúlja a központi bank 3 százalékos célját. A januári 1,4 százalékos árcsökkenés után februárban már csak 1, márciusban pedig 0,6 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak. Az előző hónapban pedig már csak feleekkora áresést mértek. Az euró árfolyama a kamatcsökkentés előtt már a 309 forintos szint fölött járt.

Eközben a forint árfolyama egyre érzékenyebb a kamatszintre, az euró árfolyama a kamatcsökkentés előtt már a 309 forintos szint fölött járt. A tartósan gyenge forint  rosszul jönne  a magyar gazdaságpolitikának, a jövő évi költségvetést 303,7 forintos euró mellett tervezték.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A monetáris tanács szerint az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - közölte keddi, kamatdöntő ülését követően a tanács. Az ülés után kiadott közleményben úgy vélik, tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése, az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad a potenciális szintjétől, és a hazai reálgazdasági környezet, bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad.