János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még hatmilliárddal nyitunk keletre

2015.05.28. 14:08

Újra teljes jogú tagja lett Magyarország a Nemzetközi Beruházási Banknak – erről az örömhírről tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium. De mi az a Nemzetközi Beruházási Bank? Az NBB-t 1970-ben alapították Moszkvában a szocialist blokk országai, többek között Magyarország is.

A bank viszont 2000-re annyira rosszul és átláthatatlanul működött, hogy ki is szálltunk belőle.

Azóta viszont az NGM szerint „az NBB irányítási rendszerét, döntési mechanizmusát az elmúlt években teljes egészében a nemzetközi pénzügyi intézmények mai legjobb gyakorlatához igazították”, ezért kértük, hogy had lépjünk vissza, amit a fejlesztési bank tanácsülése tavaly novemberben meg is engedett. Az Országgyűlés a 2015. évi XLI. törvénnyel most ratifikált a tagságot, így a jövő héten, június 4-5-én Mongóliában újra teljes jogú tagként lesz kint Magyarország a bank ülésén.

A tagság a közlemény szerint azt is jelenti, hogy

idén és jövőre 10-10 millió eurót, vagyis több mint 6 milliárd forintot fizetünk be az NBB-be.

Korábban, még amikor tagok voltunk, befizettünk már 20 millió eurót, így most összesen 40 millió eurónk lesz a bank 292,6 millió eurós össztőkéjéből. Ezzel együtt az eddigi legnagyobb befizető, Oroszország része 50 százalék alá csökkent.

A magyar újracsatlakozással párhuzamosan 2014-ben az Eximbank csatlakozott az NBB tagországok exporthitel-intézeteinek együttműködését célzó sokoldalú megállapodáshoz, a beruházási bank pedig weboldala szerint már dolgozik is Magyarországon, elsősorban a magyar export támogatásán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!