Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Júliustól jön az új szocpol

2015.06.11. 13:39
Július 1-jétől új lakástámogatási rendszert vezet be a kormány. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) a LÉT-et, közismertebb nevén szocpolt váltja, és tartalmaz néhány jelentős változást elődjéhez képest.

A LÉT-hez képest előrelépés, hogy a CSOK már nemcsak építésre és új lakás vásárlására, de használt lakásra illetve bővítésre is felvehető lesz, bár felújításra továbbra sem elérhető. További könnyítés, hogy egy gyerekkel, és már akár 40 négyzetméteres lakásra is igényelhetjük, igaz, hogy ilyen feltételekkel csak a minimális összeget. A legnagyobb lakásméret, aminek vásárlására felvehető, maradt 160 négyzetméter.

A minimálisan kapható összeg 500 ezer, a maximális 3,25 millió forint, ami a gyerekszámon és a lakás méretén kívül az energiahatékonyságtól is függ majd. 3,25 milliót akkor kaphatunk, ha 4 gyerekünk van, és 100-160 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású lakást veszünk, építünk. Az energiahatékonysággal kapcsolatban fontos változás az is, hogy míg új lakás esetében továbbra is minimum B kategória az előírás, használt lakásoknál C-nél rosszabb is elfogadható. Ha azonban ilyen házat vásárolunk, akkor szükség van a területileg illetékes építésügyi hatóság igazolására arról, hogy az épület nem veszélyes. 

Korlátozás viszont, hogy ha fel akarjuk venni a CSOK-ot, akkor az igénylők és az együtt költöző családtagok közül senkinek nem lehet tulajdonrésze másik lakásban. Ez alól kivétel, ha valakinek olyan laskában van legfeljebb 50 százalékos tulajdonrésze, amelyet örökölt, vagy a tulajdonközösség megszűnése miatt jutott hozzá. Az 50 százalékos határ az egész családra együttesen vonatkozik, tehát ha többeknek is van résztulajdona más lakásban, akkor azok összege sem lépheti azt át. Akkor is járhat a CSOK, ha olyan lakást örököltünk több mint két éve, amiben haszonélvező lakik, vagy ha az ingatlanunk már bontásra van ítélve. Külföldön dolgozó magyar állampolgárként is jogosultak lehetünk a kedvezményre, de nem vehető igénybe, ha adóhátralékunk vagy egészségpénztári tartozásunk van.

A gyerekeknek 16 év alattinak, vagy 25 év alatti nappali szakos hallgatónak kell lennie, és számít a 24. hetet betöltött magzat is. Ha nincs utód, viszont a házaspár tagjai még nem múltak el 40 évesek, akkor legalább egy gyerek megszületését kell vállalni az igényleshez a következő 4 év folyamán, vagy kettőét 8 év alatt. Ha ez valamiért mégsem sikerül, a támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni, illetve ha a pár próbálkozott meddőségkezelési eljárással, és úgy sem született gyermekük, akkor a késedelmi kamatok alól mentesülnek. Élettársi kapcsolatban csak már meglévő gyermekkel kaphatunk CSOK-ot.

A használt lakások esetében a vételár maximumát is megszabták, Budapesten ez 35 millió forint, dunántúli megyeszékhelyeken 28 millió, alföldi és észak-magyarországi megyeszékhelyeken 25 millió. Kisebb városokban és egyéb településeken ennél jóval kevesebb, észak-magyarországi kistelepüléseken például maximum 16 milliós használt ingatlan vásárlásához igényelehetjük. Új lakásoknál a négyzetméterárat szabják meg, energiahatékonyságtól függően 300 vagy 350 ezer forintban. Ha CSOK-kal támogatva vettünk lakást, utána 10 évig nem adhatjuk el, pontosabban ha eladjuk, akkor át kell vinnünk másik ingatlanra, vagy vissza kell fizetnünk. Az átvitelre vásárlás esetén 1 évünk, építésnél 3 évünk van az előző ingatlan eladásától számítva, ezalatt az időszak alatt a támogatás összegét kincstári számlán letétbe kell helyeznünk. 

A támogatás felvételének ügyintézését a bankok fogják végezni. Lakásvásárlásnál az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, bővítésnél pedig a bővítés megkezdése előtt kell a támogatást igényelni. Fontos továbbá, hogy lakásépítés vagy bővítés esetén számlákkal kell igazolni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát, míg új lakás vásárlása esetén a teljes vételárról kiállított számlát kell bemutatni.

Jelenleg az alacsony jegybanki alapkamat miatt nagyon kedvező feltételekkel lehet lakáshitelhez jutni, de hogy azért ne adósodjunk el túlságosan, 2015 január 1-jétől bevezették az adósságfék szabályát. Eszerint forintalapú hitelnél a fedezet 80 százalékáig, euró alapúnál 50 százalékáig, egyéb devizánál 35 százalékáig lehet hitelt felvenni.

A CSOK-ot ugyanakkor a hitelező bank teljes egészében önerőként fogadja el. Az új szabályozás a jövedelemarányos törlesztőrészletekről is rendelkezik: forinthitelnél havi nettó 400 ezer forintos kereset alatt nem lehet több, mint 50 százalék, a devizaalapúaknál pedig még szigorúbb, euró esetében 25 százalék, egyéb devizánál pedig 10. Havi 400 ezret meghaladó jövedelemnél ugyanez 60, 30, és 15 százalék.

CSOK-kal, hitellel, vagy ezek nélkül, a jelenlegi állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy mostanában éri meg lakást venni. Végre felébredni látszik a hazai ingatlanpiac tetszhalott állapotából: 2014-ben az eladó lakások átlagosan 1,7%-kal drágábban keltek el, mint 2013-ban, és az adásvételek száma is megugrott.

A tendencia idén is folytatódik: a Duna House becslései szerint 2015 végig 140-150 ezer ingatlan cserélhet gazdát. Az FHB Lakásárindex elemzésében kiemelte, hogy a kedvező hitelfelvételi lehetőségek mellett július 1-jétől a CSOK is felpörgetheti a jelenleg elsősorban használt lakásokat kínáló ingatlanpiacot, és ez az élénkülés az új lakások építésének is kedvez majd. Aki lakást tervez venni, annak most tanácsos beszállni, mert az árnövekedés még az elején jár.  • Vennék
  • Bankszámla