11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

Nutella-bojkott készülődik Franciaországban

2015.06.17. 08:45 Módosítva: 2015.06.17. 08:59

Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter meglepőnek tűnő kéréssel fordult hétfő este a közvéleményhez: 

Védjék az erdőket, hagyjanak fel a Nutella fogyasztásával!

Guardian beszámolója szerint a miniszter azzal indokolta bojkottfelhívását , hogy a Ferrero cég – a világ mogyorótermésének negyedén kívül – pálmaolajat használ fel a Nutella gyártásához, és ezzel közvetett módon hozzájárul az erdőirtáshoz és a globális felmelegedéshez.

Egyre több őserdő helyére telepítenek ugyanis pálmákat, melyekből rettentő olcsón lehet kinyerni a zsiradékpótló pálmaolajat. A Ferrero pálmaolaj-felhasználásának majdnem 80 százalékát Malajziából biztosítja, a fennmaradó hányadot pedig Pápua Új-Guineából, Brazíliából és Indonéziából. 

A 2005-ben Nicolas Sarkozy ellenfeleként induló Ségolène Royal szerint a Nutellát más zsiradékkal is elő lehetne állítani. A megszólított cég kedden gyorsan ki is adott egy közleményt, ilyen semmitmondó frázisokkal:

Tisztában vagyunk a környezetvédelmi kockázatokkal, és elkötelezettek vagyunk abban, hogy a pálmaolajat tiszta forrásból szerezzük be.

Két és fél évvel ezelőtt francia szenátorok 30 százalékos adót próbáltak kivetni a pálmaolajra, azzal az indokkal, hogy rendkívül hizlaló és brutális környezeti károkat okoz, de kezdeményezésük elbukott.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pálmaolaj – más iparnövényhez hasonlóan – valóban a harmadik világ rákfenéje: ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma gyökereiben olyan gátlóanyag termelődik, ami kiöl minden más növényt, ráadásul évtizedeken keresztül makacsul a talajban marad. A nagy környezetvédelmi szervezetek arra is előszeretettel mutatnak rá, hogy az ültetvények szaporodása nemcsak az esőerdőket veszélyezteti, de közvetve több olyan állatfajt is kipusztulással fenyeget, mint a tigris, a szumátrai elefánt vagy az orangután

Persze nem csak a Ferrero használ pálmaolajat, hiszen ez a  világ legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaja. 

Magyarok mutatnak jó példát

Az EU 2013-ban elfogadott közös agrárpolitikája (CAP) jogvédők szerint nem veszi eléggé figyelembe a fejlődő világban élő kiszolgáltatott kistermelők és a környezet érdekeit. Szerintük az EU szója-, cukornád- és pálmaolaj-importja ezek termelésére ösztönzi a nagyvállalatokat, akár a kistermelők földjeinek kisajátítása árán. Az Index nemrég mutatott be egy magyarok által támogatott kenyai, önfenntartásra törekvő árvaházi gazdaságot, ami példamutató lehet a kistermelőknek is fenntartható fejlődésre.



  • Hírek
  • Bankszámla