Diána
11 °C
22 °C

A fogyasztóvédelem szerint megéri a LED

2015.06.23. 08:44

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít. A szakemberek összesen 30, különböző márkájú és fajtájú terméket vizsgáltak meg speciális műszerekkel, a teszt eredményei szerint pedig egyértelműen a LED-es lámpák energiafelhasználása a hatékonyabb. A teszt eredményét táblázatban is összegyűjtötték, ezt itt lehet elérni.

De megéri-e a drágább, ám korszerűbb LED fényforrást vásárolni a kompakt fénycső helyére? Az NFH szerint egy 11 Wattos kompakt fénycsövet - ami nagyjából ezer forintban kerül - egy 6 Wattos LED-es lámpával válthatunk ki, amely költsége körülbelül 450 napos folyamatos üzem után térül meg (a LED-es lámpa ára nagyjából háromezer forint).

LED-es és energiatakarékos izzók összehasonlító vizsgálata

Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártók által megadott névleges élettartamot, amely a LED-es fényforrások esetében átlagosan háromszor nagyobb. Ezek alapján tehát egy darab LED-es fényforrás élettartama alatt három darab kompakt fénycsövet kellene megvenni, mindemellett 45 százalékos energia megtakarítást érhetünk el, ha LED-es lámpát használunk.