Eszter, Eliza
16 °C
29 °C

Állami erdőőrség jön Romániában

2015.06.30. 15:52

Évente 8,8 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan Romániában, ezért erdőőrség megalakításáról hozott rendeletet a kormány- írja az MTI.

Nagy bejelentés, mini szervezet

Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre: így az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni Románia 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett már csak 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia - írta közleményében a román kormány.

Romániában az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül. Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint ez a környezeti károkon túlmenően mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent a országnak.

Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az erdészeti kerettörvény elfogadása mellett tüntettek. A megmozdulások hatására május végén a bukaresti parlament gyorsan elfogadta az egész törvényt.

Klaus Iohannis román elnök június elején jelentette be, hogy az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a Legfelső Védelmi Tanács.