Mégsem rohad el a magyar meggy

2015.07.03. 07:34

Sikerült megállapodniuk a felvásárlókkal a magyar meggytermelőknek, így egyelőre stabilizálódott a meggypiac – írja a Magyar Hírlap. Ahogy arról a múlt héten írtunk, a felvásárlók kilónként 55 forintot akartak fizetni a meggyért, a gazdák pedig úgy voltak vele, hogy ez annyira kevés, hogy inkább hagyják a fán megrohadni a termést. Később inkább úgy döntöttek, ingyen szétosztják a termést, de nem adják el áron alul. A gazdák tiltakozása sikeres volt,

a felvásárlók így most kilónként 100 forintért veszik a meggyet,

és viszik azt tipikusan német és osztrák konzervgyárakba. Ez még mindig alacsony, nagyjából annyi, mint amekkora a gazdák önköltsége, tehát ők nem keresnek rajta, de legalább kijönnek nullára. Vannak vásárlók, akik többet fizetnek, a CBA például 120 forintért vesz egy kilót, de a 140-180 forintos árat, amit a gazdák akartak, idén már nem lehet elérni.

Számfira Mihály, a Magyar Meggytermelők Szövetségének elnöke szerint viszont legalább arra jó volt a mostani akció, hogy jövőre már nem fordulhat elő olyan helyzet, mint az idén és tavaly, hogy a felvásárlók irreálisan alacsony árat szabnak meg, mert kiderült, hogy az iparnak szüksége van a magyar meggyre.