Lehel
17 °C
27 °C

Ha nem lesz pénz, jönnek az éhséglázadások

GettyImages-474954970
2015.07.06. 09:31 Módosítva: 2015.07.06. 09:32

Élőben nézhetjük végig, amikor konkrétan eltűnik a fizetőeszköz a rendszerből, és lefagynak, bezárnak a bankok. Működő bankrendszer nélkül nincs utalás, utalás nélkül nincs kereskedelem, nincs export, nincs import, és hamarosan áruhiány lép fel. A görög bankoknak gyakorlatilag egy petákjuk sem maradt -

írja blogján Zsiday Viktor közgazdász. 

Szerinte, hacsak az Európai Központi Bank nem nyitja meg a pénzcsapokat - és ez a szavazás fényében szinte biztos hogy nem következik be - akkor Görögországban továbbra sem lesz pénz. Ez azt jelenti, hogy nemhogy napi 60 vagy 20 eurót, de egy centet sem fognak kiadni az automaták.

A XIX. század válságaiban ezt a helyzetet (akkor az arany volt ami teljesen eltűnt, most az euró) alternatív devizával, fizetési ígérvényekkel kezelték (illetve amennyi hitelt lehetett, azt visszahívták a bankok, ezzel is mélyítve a válságot). Kérdéses, hogy a görög kormányzat mit tesz majd, de az egyértelmű, hogy a bankok egyelőre megszűntek létezni, marad a készpénzalapú gazdaság.

Ez nagyjából 2-3 hét alatt teljes élelmiszer- és üzemanyaghiányhoz fog vezetni, 1 hónap múlva pedig kitörnek az éhséglázadások.

A görögök legnagyobb problémája a bankrendszer állapota. Minden egyéb csak másodlagos.

Képzeljük el, hogy hirtelen nem tudunk újabb forintokat előállítani, nyomtatni;ami van azt kivitték külföldre. Az ATM-ek nem adnak ki pénzt, és elkezdenek terjedni a pletykák, hogy az X bank csődbe megy, másnap pedig az hogy az Y, vagy az, hogy mindenki betétjének elveszíti a felét, stb. Mindenki annyit tud költeni, amennyi készpénze van. Leállnak a beszállítók, leállnak a gyárak, minden leáll. Hiába van a bankban pénzed, nem tudod kivenni. És ha elfogy a pénzed, kaját sem tudsz venni. Mit tennél?

A pontos választ az élő emberkísérlet alapján, Görögországból fogják közvetíteni - zárja posztját Zsiday.