Hiába ígért osztályzást, egy ujjal sem nyúlt hozzánk a Moody's

2015.07.10. 23:49

Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody's a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is "Ba1", stabil kilátással. A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb november 6-án szerepel.

A Moody's által érvényben tartott magyar adósosztályzat idei első felülvizsgálatának lehetséges időpontja március 6-án volt, ám a hitelminősítő akkor sem módosította a magyar szuverén besorolást, sem annak kilátását.

Elemzők: Még mindig kockázatos az ország

A Moody's-nak az a döntése, hogy nem változtatott Magyarország minősítésén, azt jelzi, hogy a hitelminősítő még mindig kockázatosnak tartja Magyarországot az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a szakértők. Szintén hozzájárulhatott a lépéshez, hogy jelentős a vállalati különadóra támaszkodó állami bevétel, amely versenyképességi szempontból kedvezőtlen.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint meglepő a Moody's döntése, mert a magyar gazdaság mutatói alapján legalább az adósság besorolás kilátásának javítása lett volna indokolt. Az, hogy a Moody's nem hajtott végre felülvizsgálatot jelzi, hogy még mindig középtávú nehézségeket feltételeznek a magyar piacon - mondta.

A kormány tovább bízik

"A Moody’s nemzetközi hitelminősítő intézet egy későbbi időpontra halasztotta el Magyarországra vonatkozó minősítését, mert a görög helyzetet övező bizonytalanságok miatt egyelőre tartózkodik bármilyen minősítési döntés meghozatalától" - értékelte a döntést a Nemzetgazdasági Minisztérium.

"A gazdaságpolitikai reformoknak és a magyar polgárok közös erőfeszítéseinek köszönhetően hazánkban tartósan alacsony a költségvetési hiány, folyamatosan csökken az államadósság és a magyar gazdaság mára újra növekedési pályára állt. A kiegyensúlyozott államháztartásnak és a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának köszönhetően jelentősen csökkent az ország külső sérülékenysége" - vélte a tárca. A kormány szerint ezeket az eredményeket a piaci befektetők már rég elismerik, "hiszen a magyar állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítéssel bíró országok adósságleveleinél".

Az NGM bízik abban, hogy egy későbbi, már egy nyugodtabb piaci környezet kialakulását követő időpontban a Moody’s a gazdaságpolitikai eredményeinket teljes mértékben elismerő minősítési döntést fog hozni.