Jolán
2 °C
4 °C

4,5 milliárdért vett festményt az MNB

2015.07.16. 21:26 Módosítva: 2015-07-16 21:58:07

Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében - közölte az MTI. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek. Tavaly januárban életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben több nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont.

A most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

Tiziano Vecellio (1488-1576) Mária gyermekével és Szent Pállal
Fotó: Wikimedia Commons

Tíz éve még nem ért ennyit

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó. A képet Pintér Gyula vállalkozó vette meg 140 millió forintért, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe.

Később a művész saját kezű változtatásai sorát kimutató röntgenfelvételek, és a modenai hercegi gyűjtemény leltári leírása igazolta, hogy Tiziano művéről van szó. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményt az elmúlt egy évtizedben több tárlaton és a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában láthatta a közönség.

Megálmodta, hogy Tiziano

A Hvg.hu 2009-es cikke arról ír, hogy Pintér Gyula már akkor jó ajánlatot kapott érte, de nem szeretett volna megválni a kincsétől, inkább múzeumoknak adta kiállításra. "A képet nem adom, pedig a közelmúltban jó ajánlatot kaptam. Csak annyit árulhatok el, hogy az összeg többről szólt, mint a műtárgy 1,4 milliárd forintra becsült értéke. Szeretem a pénzt, de ha megválok a Madonnától, ilyen festményhez többet biztosan nem jutok hozzá" - mondta akkor.

Pintér akkor elmesélte, hogy vallásos emberként vallásos képeket gyűjt, a 2005-ös licitálásban elsősorban ez motiválta, pedig akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotta a képet. Az aukciót megelőző éjjel Pintér azt álmodta, hogy a képet a híres mester festette. "Álmomban Tiziano ült egy karosszékben, és mellette volt a kép. Tűnődtem, hogy ő készíthette-e vagy sem. Amikor kimondtam, hogy Tiziano, a mester bólintott. Ezt egyértelmű igennek értelmeztem, és jelnek vettem arra, hogy másnap vegyem meg" - mondta.

Ezt a képet jól itthon tartották

A festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

Az MNB műkincs-visszavásárlási Értéktár Program célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok itthon tartása. Ebben az esetben ez utóbbi történt. A programra az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

A program keretében eddig 7,8 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat és gyűjteményeket az MNB. Köztük van Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (1,6 milliárd forint), Orbán Dezső A nagy akt (65 millió forint), Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (42 millió forint) és Vaszary János Kereszténység (40 millió forint) című alkotása, valamint egy a XIV-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérokból álló érmegyűjtemény (1,1 milliárd forint).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?