Vigyázat! Életbe lépett a hőségriadó

DBZOL20150716001
2015.07.17. 06:50

Úgy gondolta, hogy enyhet adó reggelre ébred, de az ablakokon csak fülledt meleg tódult be? Ez bizony a kánikula csalhatatlan jele, az országos tiszti főorvos el is rendelte péntek reggeltől a hőségriadót, ami egyelőre hétfő délután négyig tart.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú, piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Egyébként létezik harmadfokú hőségriadó is, ami akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja  a 27 Celsius-fokot.

Erre is megvan az esély, ugyanis az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé.

A hétvégén akár 39 fok is lehet, és a napi középhőmérséklet a beton- és aszfaltfűtötte városokban 30 fok fölé kúszhat.

A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • Fokozott folyadékbevitel!!!
  • 11 és délután 3 óra között keressük az árnyékot!
  • A kávé, az alkohol, a sok koffein és a nagyon cukros vagy nagyon zsíros ételek kerülése.
  • A veszélyeztetett csoportokra való odafigyelés: ők a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • És mindenki viselkedjen okosan, mivel a legerősebb szervezetet is megterhelheti a kánikula.

A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartástól függően – bárki igénybe vehet: plázák, bankok, polgármesteri hivatalok és hasonló intézmények.