Auguszta
-3 °C
2 °C

Most indult a bank, már 400 millió ügyfele van

2015.07.17. 08:21

Az Alibaba e-kereskedelmi óriás kapcsolt vállalkozása, az Ant Financial nemrégen megszerezte a banki engedélyt, még júliusban el is indul a MyBank névre keresztelt szolgáltatásuk.

A 45 milliárd dollár értékű cég durván 400 millió ügyféllel rendelkezik. Fiókjaik nincsenek, és olyan ügyfelekre lőnek, akiket eddig a kínai bankok nem akartak vagy nem is tudtak kiszolgálni, írta a Portfolio.hu. Ha bejön a stratégia, akkor biztosra, hogy a hagyományos bankoknak is lesz félni valójuk az Ant Financial agresszív piacszerzési gyakorlata miatt.

Az Ant Financial már az engedély megkapása előtt is utazott pénzügyi szolgáltatásokban:

  • 2010 óta működik az online mikrohitelezési leányvállalata, az Ant Micro Loan, amely eddig 400 milliárd jüant, a magyar GDP durván kétharmadának megfelelő összeget hitelezett főleg kkv-knak. A hitelek csupán 1,5 százaléka nem fizet, ez az arány a kínai bankszektorban is alacsonynak számít.
  • Tavaly április óta az online személyek közötti (P2P) hitelezési piacra is betörtek. A Zhao Cai Baó platformon kisvállalkozások és magánemberek vehetnek fel hitelt közvetlenül befektetőktől. A vállalat 14 milliárd jüanos (2,28 milliárd dolláros) hitelpiacot hozott létre, de a cég célja az 1000 milliárd jüanos (163 milliárd dolláros) méret elérése 1 millió ügyfél bevonásával. Az online hitelpiactéren 11 ezer hitel közül válogathatnak a befektetők, több mint 40 pénzintézettel dolgoznak együtt, amelyek garanciát vállalnak az egyes hitelekért.
  • Az Alipay online fizetési szolgáltatásnak 300 millió regisztrált felhasználója van, jelenleg 130 ezer fizikai boltban és 900 ezer taxiban, és persze az Alibaba online kereskedelmi partnereinél elfogadják fizetési módként. Az Alipayen naponta durván 80 millió tranzakció megy át, ebből 45 millió tranzakció mobilról indul. A 2013 novembere óta az Alipaytől külön brandként kezelt Alipay Wallet számlavezetési szolgáltatásnak 190 millió regisztrált felhasználója van.
  • 2013 nyarán indult el az Alipay online pénzpiaci alapja, a Yu'e Bao. Az állami szabályozással alacsonyan tartott betéti kamatok mellett vonzó hozamú, likvid befektetési terméket több mint 81 millió ügyfél választotta tavaly júniusig. Az alap kezelt vagyona már akkor meghaladta az 574 milliárd jüant (vagyis a 162 ezer milliárd forintot).
  • Az idén év eleje óta működő Sesame Credit adósminősítő rendszer az Alibaba hatalmas adatbázisát felhasználva értékeli a leendő adósokat. Ez különösen azoknál az ügyfeleknél jelenhet mankót a bankoknak, akiknek nincs múltjuk a hagyományos pénzintézeteknél, például nincs bankszámlájuk vagy hitelkártyájuk, viszont az online kereskedelemben már aktívak voltak. A Sesame Credit 300 millió személyről és 37 millió vállalkozásról gyűjt és elemez adatokat.

Ezért is annyira nagy durranás, hogy megszerezték a banki engedélyt, és MyBank brand alatt el is kezdhetik gyűjteni az új ügyfeleket. A kezdetben mindössze 300 dolgozóval rendelkező bank marad azon a pályán, ahol már eddig is sikeres volt: a magánszemélyekre és a kkv-kra, a hagyományos bankrendszert fizikai vagy pénzügyi korlátok miatt el nem érőkre vadásznak.

Belőlük pedig sok van, ugyanis a hagyományos, kormányzatilag szigorúan szabályozott kínai bankrendszer a vidéki ügyfeleket fizikailag is képtelen kiszolgálni, sokszor nem is éri meg nekik bajlódni a kis keresettel és kevéske vagy semmilyen megtakarítással nem rendelkező ügyfelekkel.

Bár ehhez még szükségük lesz a helyi felügyelet végső jóváhagyására, a MyBanknál arcfelismerő technológiát használva lehet majd az új ügyfeleknek számlát nyitni. Így valóban sohasem kell majd a leendő ügyfeleknek személyesen bemenniük a bankba, és kizárólag online vagy az ügyfélszolgálaton keresztül bankolhatnak.

A tervek szerint csak legfeljebb 5 millió jüanos (220 millió forintos) hiteleket nyújtanak, az ennél nagyobb hitelre vágyókat a hagyományos partnerbankjaikhoz irányítják át egy nyílt pénzügyi platformon keresztül. A cégcsoporton belüli szinergiákban óriási potenciál rejlik, és ezt kíméletlenül ki is fogják használni.

A bank a gyors növekedés és a hitelezés beindítása érdekében friss tőkét szerzett külső befektetőktől. Pár nappal a banki engedély megszerzése után meg is erősítették azt a pletykát, hogy a cég egy első körös kockázatitőke-gyűjtésben vett részt, de a részleteket nem közölték. Sajtóértesülések szerint körülbelül 20-25 milliárd jüannal (3,2-4 milliárd dollárral) szálltak be kínai befektetők a cégbe.

A nagybefektetők között első helyen a National Social Security Fund, az egyik legnagyobb kínai nyugdíjalap szerepel, amely 5 százalékos részesedést vásárolt, de a befektetők között szerepelt még a China Development Bank befektetési üzletága, és a Postal Savings Bank of China. Az Ant Financial összesen nagyjából 10 százalékos részesedéstől vált meg. Az Ant Financial már régóta bevallottan tőzsdére készül, akár már jövőre, de legkésőbb 2017-ig szeretnék is megejteni az IPO-t. Ha ez bekövetkezik, akkor könnyen lehet, hogy a saját anyavállalatát is túlszárnyalja majd értékben a cég tőzsdére vezetése.