Na most tényleg ne sírjon egy balatoni szállodás se!

2015.07.18. 08:15 Módosítva: 2015.07.18. 08:18

Teltházra számítanak a Balatonon és a fővárosi szállodákban a következő hétvégéken turisztikai szervezetek, amelyek szerint az eddigi adatok erős nyári szezont vetítenek előre, írja az MTI.

A Balatoni TDM Szövetség elnöke szerint az idei szezon jobb lehet a tavalyinál, az elmúlt évek 3-5 százalék közötti növekedési üteme megmaradhat, amelyet a kedvező időjárás is segít. A nyári főszezon gerincét a július 15-től augusztus 15-ig tartó időszak jelenti, akár ezen a hétvégén, akár a következő hetekben ki lehet tenni a megtelt táblát a Balatonra, mondta.

Az első fél évben a szállodákban 5 százalékkal nőtt a kihasználtság, az árbevétel pedig közel 10 százalékkal nőtt. Ez utóbbi nem csak a megnövekedett vendégforgalomból, vagy áremelésből adódik, hanem abból is, hogy a vendégek többet költenek kapcsolódó szolgáltatásokra.

Az ukrán konfliktus miatt jelentősen visszaesett a régióhoz tartozó Hévízre látogató orosz turisták létszáma. Mivel ez a teljes régió teljesítményét érinti, ezért szerinte érdemes lenne a hévízi statisztikai adatoktól megtisztítva értékelni majd a balatoni nyarat, mondta a szövetség elnöke.

Balassa Balázs, a tó körüli önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere szintén kiemelte: idén a júniusi és júliusi kánikulás hétvégéknek köszönhetően a tavalyi év hasonló időszakával összevetve jelentősen nőtt a vendégek száma.

Tavaly összesen 6,4 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi és a magánszálláshelyek együttesen a Balatonnál. A magánszálláshelyeken közel 18 százalékkal nőtt a vendégek száma tavaly az előző évhez képest.

A külföldiek körében Budapest a legnépszerűbb, jellemző az online foglalás, a hétvégékre megtelnek a budapesti szállodák.