Lehel
17 °C
27 °C

Havi egymilliárd forintot hajt be a NAV

2015.07.19. 07:50 Módosítva: 2015.07.19. 08:55

Egyre nagyobb adótartozás behajtásáért tesznek lépéseket az út mentén vizsgálódó vagy a cégek telephelyén, illetve más helyszíneken ellenőrzést végző pénzügyőrök - írja a Napi Gazdaság

A fináncok tavaly arra kaptak jogot, hogy ha kiegyenlítetlen köztartozásra bukkannak, lefoglalhatják például a közúton megállított teherautó szállítmányát, esetleg az ellenőrzött gazdasági szereplő raktárkészletét vagy akár az üzlethelyiség berendezéseit.

Idén majdnem hétmilliárdnyi adóhiány kapcsán jártak el a helyszínekre kiszálló, vagy az út mentén ellenőrzést végző pénzügyőrök. Havonta tehát 1,1 milliárd forint beszedése történt ilyen keretek között.

A szóban forgó összegek jelentős része azonnal befutott az államkincstárba

– mondta a lapnak Suller Attila. Idén – és tavaly is – a hiányzó adók nagyjából egyharmadát készpénzben vagy átutalással, de azonnal lerótták az ellenőrzött gazdasági szereplők. Máskor viszont a fizetés elmaradt, olyankor a fináncok árut, járműveket, készleteket foglaltak le.

A pénzügyőrök nem csak a közutakon razziázhatnak. A lap felidéz egy esetet, amikor egy kocsmában a hatóság emberei az italkészlet, a bútorzat és a biliárdasztal lefoglalásáról is határoztak.