Adócsalás lehet a Penny ATM-es ötletéből

2015.07.21. 13:13

Akár adócsalásnak is minősülhet a Penny Market új ötlete, miszerint háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt, írta a Világgazdaság.

A vásárláskor jelezni kell a pénztárosnak a készpénzfelvételi igényt, aki a NAV által ellenőrzött online pénztárgépbe üti be a pluszban levonandó összeget. Egy fizetési tranzakció, egyetlen vásárlás történik, ami ingyenes, majd a pluszpénz visszajáróként jelenik meg a számlán. A szolgáltatás vevőcsalogató lehet, hiszen a bank a törvény szerint csak 150 ezer forintot adhat tranzakciós illeték nélkül.

A probléma viszont a lap szerint éppen ezzel lehet. Bár az üzletlánc el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen, vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg. Ez pedig akár adócsalásnak is minősülhet, hiszen így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket.

A Penny Market meglephette a szolgáltatással a bankokat. Az OTP a Világgazdaság kérdéseire annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel, a végső álláspontjukról pedig később adnak tájékoztatást. Hasonlóan válaszoltak a Mastercardnál is, a Penny Market pedig csak annyit válaszolt, hogy anyavállalatuk döntése értelmében a termékeikről, üzleti folyamataikról nem áll módukban információt adni.