Októbertől lőttek az olcsó görög üdülésnek

GettyImages-481087934
2015.07.21. 06:34

Gyorsan alkalmazkodtak a görög vendéglátósok a hétfőn életbe lépő megszorító csomag őket érintő részeire: 

a hotelekben az ellátásba máris belekalkulálják az áfanövekedést.

A Napi Gazdaság keddi cikke szerint bár a görögországi hotelek és nyaralószigetek elvileg csak októbertől érvényesítik áraikban a szálláshelyekre vonatkozó csökkentett adókulcs 6,5-ről 13 százalékra növelését, a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelést sok szálloda azonnal beépítette áraiba.

A görög nyaralások egyébként brutálisan meg fognak drágulni. Szakértők szerint nem is a fenti adóterhek mérik a legnagyobb csapást a turizmusra, hanem az égei-tengeri szigetekre vonatkozó eddigi 30 százalékos áfakedvezmény megszüntetése – ez számítások szerint már az ősz végére, de jövőre biztosan

akár 40-50 százalékos drágulást is eredményezhet.

A most nyaralni indulók is jól teszik, ha odafigyelnek, okozhat ugyanis némi zavart, ha a szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek az utazási főszezon közepén emelnek árat. A Napi Gazdaság úgy tudja, ha a hotelek továbbhárítják a többletköltséget a velük szerződésben álló utazásszervezőkre, akár fennakadást is okozhat a magyar kiutaztató piacon. Mostanra ugyanis a válság miatt – igaz, nem túl jelentős számban – többen is lemondták a lefoglalt nyaralást.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a lapnak azt mondta, néhány napba beletelik, mire látható lesz, hogy milyen arányban változhatnak a görögországi tartózkodás költségei, de egyelőre nem számítanak jelentős változásokra a kiutaztatásban.