Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Komolyabb oxigénhiány volt az autóipari gyárban

2015.07.22. 17:27

A hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul kedden és szerdán a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a dolgozók; a cég vezetése azt ígérte, csütörtökre mobil klímákkal oldja meg a szellőztetést – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke szerdán az MTI-vel.

Kedden 30-an, szerdán 28-an panaszkodtak rosszullétre a sopronkövesdi Autoliv autóipari vállalat üzemében, mert nem volt semmi szellőztetés. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt ugyanis lefalazták az ablakokat, írja az MTI.

Az új csarnok

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg mintegy 1800 embernek ad munkát.

Az idén februárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Frank Kohrs, az Autoliv európai biztonságiöv-gyártásért felelős alelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi 19 ezer négyzetméteres sopronkövesdi gyárat 15 ezer négyzetméteres csarnokkal bővítik. A 11 milliárd forintos beruházást 1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány. A bővítéssel a tervek szerint hétszáz új munkahelyet teremtenek.

A szakszervezet szerint korábban azt az ígéretet kapták a vezetőségtől, hogy május végére megoldják a szellőztetést. Ez nem sikerült, most azt ígérte a cég a dolgozóknak, hogy csütörtökre beszerelnek mobil klímákat.

A szakszervezet vezetője szerint folyamatosak a konzultációk a vezetőséggel az ügyben, ám mivel semmi sem történt, az illetékes munkavédelmi felügyelőséghez fordultak. Kedden a hatóság munkatársai 35 fokot mértek a csarnokban – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a szakszervezet szerdán értesítette az európai üzemi tanácsot és a svéd anyavállalat szakszervezetét is a történtekről.

A szakszervezeti vezető elmondása szerint nyomásra a munkáltató felkérte a Misszió Mentő Betegszállító és Szolgáltató Kft.-t, hogy 24 órás ügyeletben egy autóval legyen jelen a gyár területén, és segítsen azoknak, akik rosszullétre panaszkodnak. Az MTI megkereste a vállalatot is, akik nem akartak válaszolni.