Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Év végére nem marad azonnal költözhető lakás Budapesten

2015.07.23. 06:25

Hétéves eladási rekordot dönthet idén az új építésű lakások eladása a fővárosban, és év végére el is fogyhat az azonnal költözhető, eladatlan lakáskészlet - írta a Világgazdaság csütörtöki számában az OTP Jelzálogbank elemzésére hivatkozva.

Mint az MTI szemlézte, január és június között 1800 lakás kelt el.

"Ez a szám legutóbb a válság kezdete előtt, 2008-ban volt ennél magasabb, és az elmúlt évek mélypontjához viszonyítva háromszorosára nőtt" - hangsúlyozta a lapnak Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, hozzátéve, hogy a favorit - csakúgy mint 2014-ben - csaknem négyszáz eladással a XI. kerület, de a VIII. és a XIII. kerületben is háromszáznál több lakás kelt el június végéig. (Hogy mi történik Józsefvárosban, miért akarnak ennyien oda költözni, arról itt írtunk bővebben >>>)

Míg 2010 elején az érdeklődők a fővárosban 3800 azonnal költözhető új lakásból válogathattak, addig június végére ez az érték 530-ra csökkent, amihez nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik fővárosszerte.

Bár az elemzés idén - nagyjából száz épületben - közel 1500 értékesítési céllal épített lakás átadásával számol, ez messze elmarad a kereslet nagyságától. Ugyanakkor a jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói folyamatosan javulnak, vagyis egyre többen foglalóznak le lakásokat az átadás vagy akár az építés kezdete előtt.

A budapesti lakáshelyzetről - nemzetközi összehasonlításban - itt írtunk részletesebben >>>