Túl olcsó a platina, hatezer embert rúg ki a bányavállalat

2015.07.24. 16:44

Hatezer embert rúgna ki a brit Lonmin bányavállalat a Dél-afrikai Köztársaságban. Most összesen 28 ezren dolgoznak a cégnek.

A döntés oka a nyersanyag világpiaci árának csökkenése és a kitermelés drágulása. Ben Magara, a Lonmin vezérigazgatója elmondta: 1300 dolgozótól egyébként is megváltak volna, de a világpiaci helyzet miatt most még több embert kell elbocsátaniuk. 

Dél-Afrika a világ platinatartalékainak négyötödét birtokolja, május óta azonban a platina ára 14,4 százalékkal csökkent, az utóbbi négy év alatt pedig a harmadával esett. A vállalat 2011 óta nem fizetett osztalékot 2014 októbere és 2015 márciusa közötti fél évben pedig 90 millió dolláros (26 milliárd forintos) veszteséget termelt az egy évvel korábbi 213 millió dolláros (61 milliárdos forintos) veszteség után.

A helyzetet bonyolítja, hogy Dél-Afrikában 25 százalékos a munkanélküliség, és a szakszervezetek harciasan lépnek fel érdekeikért. A bányászok egyik sztrájkját 2012-ben a rendőrség fojtotta el, akkor 34 ember életét vesztette. Joseph Mathunjwa, a bányászok és építőipari munkások szakszervezetének (AMCU) elnöke a Reutersnek azt mondta, még nem értesült a Lonmin elbocsátási tervéről. Mathunjwa volt a vezetője a tavaly öt hónapig tartó bányászsztrájknak, akkor 20 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk.