Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Görögországba utazik? Akkor vigyázzon a bankolással

2015.07.25. 08:37

Bár újra kinyitottak a görög bankok, a magyarországi pénzintézetek óvatosságot ajánlanak azoknak, akik pénzt utalnának át vagy kártyával fizetnének a görögországi nyaralásuk alatt, írja a Napi Gazdaság. A lapnak a magyarországi bankok azt válaszolták,

a magyarországi hitelintézetek nem tudnak felelősséget vállalni a görögországi pénzintézetek intézkedéseiért,

ezért jobb az utazásra nagyobb mennyiségű készpénzzel készülni, javasolja több bank is.

Az OTP Bank szerint a görög bankkorlátozások miatt az érkező átutalási forgalom július elejétől gyakorlatilag megszűnt, és a hónap első felében a kimenő tranzakciók száma is jelentősebben visszaesett, azóta a forgalom visszaállt az átlagos szintre.

Több bank külön felhívta az ügyfelek figyelmét a kockázatokra, a CIB például a görög bankokba utalást indító ügyfeleit egyenként felkereste, de más bankok is részletes tájékoztatást adtak.

A bankok ugyanakkor teljesítették a Görögországba irányuló átutalásokat, és nem korlátozták a kártyahasználatot, ha a kockázatok ellenére az ügyfelek úgy döntöttek. A lap által megkérdezett bankok nem számoltak be olyan panaszról, hogy az ügyfelek átutalása, vagy kártyás fizetése sikertelen lett volna.

Ha mégis gond lenne, az viszont bonyolult helyzethez vezethet. Ha például az OTP-nél valaki átutalást indít külföldre, de a görög bank nem teljeíti, a magyar bank nem tudja visszaszerezni az átutalt pénzt, "csupán az ügyfél kérését tudja közvetíteni a kedvezményezett bankja felé. Egy átutalt és már jóváírt összeg csak a kedvezményezett hozzájárulásával fordítható vissza, a megbízó pénzintézetének nem áll rendelkezésére olyan jogi eszköz, amellyel egy visszahívott összeg tényleges visszautalását kikényszerítheti, ilyen esetben a megbízó jogi úton kezdeményezheti az összeg visszaszerzését."