Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kegyelmet kapott az egyik legnagyobb görög sikkasztó

2015.07.28. 16:44

Görögország egyik legnagyobb elítélt sikkasztójának, Thesszaloniki volt polgármesterének ma elengedték a büntetése hátralévő részét, írja az AP. Ami szép teljesítmény, tekintve hogy jogerősen életfogytiglanra ítélték, és ebből végül összesen két és fél évet ült le Vaszílisz Papajeorgópulosz.

Az Új Demokrácia párthoz tartozó Papajeorgópulosznál bizonyították, hogy 1999 és 2010 közötti polgármestersége alatt, nagyjából húsz társával felépített hálózatában nagyjából 68 millió dollárral (csak mostani forintárfolyamon számolva körülbelül 19 milliárd forinttal) rövidítette meg Görögország második legnagyobb városát. Ebből 23,5 millió dollárnyi (6,5 milliárd forintnyi) pénz bizonyítottan náluk landolt a New York Times szerint.

A volt Eb-bronzérmes sprinter (1971-ben lett harmadik százon), egyébként fogorvos végzettségű Papajeorgópulosz büntetését először csökkentették 12 évre, majd a mostani új igazságügy-minisztérium egyik új szabálya alapján el is engedték.  Papajeorgópulosznak ugyanis volt egy szívrohama a börtönben tavaly ősszel, az új görög szabályok szerint pedig ki lehetett engedni, mert szerzett egy olyan igazolást, hogy azóta 67 százalékos rokkant lett ettől a szívrohamtól.