Kiakadtak a britek a reptéri boltokra

2015.08.12. 15:07 Módosítva: 2015.08.12. 15:08

Fellázadtak a reptéri boltok ellen a brit utasok, miután kiderült, hogy sok üzlet zsebre teszi a nekik járó adókedvezményt ahelyett, hogy annyival olcsóbban adná el a termékeket a vásárlóknak. A brit reptereken pár reptéri üzlet áfamentesen árulhat termékeket azoknak az utasoknak, akik az EU-n kívülre utaznak, az Independent napilap viszont múlt héten azt írta, hogy sok üzlet csak zsebre rakja a különbözetet, ahelyett, hogy visszatérítenék az utasoknak. A Boots, Dixons és WH Smitsh üzletek

milliókat kereshetnek azon, hogy bár 20 százalékkal olcsóbban adhatnák az árukat az EU-n kívül utazóknak, mindent annyiért árulnak, mint a városi üzleteikben.

A hír gyorsan terjedt a közösségi médiában, azóta pedig már a pénzügyminisztérium államtitkára is felszólította a reptéri boltokat, hogy ne rakják el a megspórolt áfát, hanem áruljanak mindent olcsóbban azoknak az utasoknak, akiknek jár ez a kedvezmény. A brit utasok pedig arra buzdítják egymást, hogy ne mutassák meg a beszállókártyájukat a reptéri boltokban, hogy az üzletek ne tudják így maguknak elcsalni az adókedvezményt.

A balhé miatt már sok reptéri vásárlás meg is hiúsult, mert sok eladó ragaszkodik hozzá, hogy leolvassa a vásárlók beszállókártyáját, volt, aki azt is mondta a vásárlónak, aki nem akarta odaadni a jegyét, hogy ez a törvény szerint kötelező. A Boots szóvivője viszont a Guardiannek elmondta, hogy természetesen a beszállókártyát nem kötelező megmutatniuk a vásárlóknak, azt tényleg csak azért kérik el, hogy tudják, kinek járna az áfakedvezmény, és kinek nem.