Ön hétmilliárddal közelebb jutott Slimhez

2015.08.14. 10:34

Olyat tett a mexikói Carlos Slim Helú, amit még soha: pénzt veszített – jegyzi meg ironikusan a Business Insider. Méghozzá annyit, amennyivel önmagában a világ 200 leggazdagabbja közé bekerülhetne. Az éve elején még 77 milliárd dollárt ért az összesített 75 éves üzletember vagyona, azóta 7,2 milliárdot bukott.

Nagyrészt aranybányáján, amelynek 78 százalékos tulajdonosa. A Minera Frisco értéke 53 százalékot zuhant. Már tavaly is veszteséges volt, ráadásul az arany ára 6,7 százalékot zuhant idén, így a cég kilátásai még rosszabbak.

De más miatt is vékonyabb lett Slim a pénztárcája: esett az America Movil részvényeinek értéke 12 százalékkal, de csökkent bankjának értéke is.

Aprópénz, de ott van még a 74 millió dolláros bevásárlása a spanyol építőipari cégbe. Az FCC negyedét novemberben vette meg Slim, 9,75 eurós részvényáron. Azóta a papírok értéke 10 százalékot esett. Akkor Soros is pályázott a részvényekre, szerencséjére Slim győzött.

Persze a milliárdos birodalma ettől még nem omlik össze: Slim nélkül meg sem tud mozdulni a 130 milliós Mexikó. Kórházai, bankjai, dohánygyárai, távközlési érdekeltségei miatt mindenütt ott van a mexikóiak hétköznapjaiban.

Az ország tőzsdéjének forgalmát negyven százalékban a hozzá kötődő cégek papírjai adják.

Rajta kívül még 16 milliárdos van a Forbes listáján. Ők együtt Mexikó 1260 milliárd dolláros GDP-jének a 11 százalékát teszi ki. Slim egyedül 6 százalékot ad.