Jusztin
13 °C
30 °C

Több hűtőt gyárt nálunk az Electrolux

2015.08.28. 18:58

Az Electrolux egyik észak-olasz üzeméből Magyarországra helyezik át a hűtőgyártás egy részét, írja az MTI az Il Gazzettino venetói napilap cikkére hivatkozva. 

A venetói Suseganában levő gyárából 70 ezer beépíthető hűtőszekrény gyártását helyezik át Magyarországra. Az eddig Suseganában gyártott Cairo típusú, magas műszaki színvonalú hűtőszekrényről van szó. Az Electroluxnak Magyarországon Jászberényben és Nyíregyházán van gyára. A svéd cég hűtőket, fagyasztókat és porszívókat gyárt itt.

A szakszervezetek szerint a bejelentés meglepő, mivel az Electrolux menedzsmentje azután jelentette be a termelés áthelyezését Magyarországra, miután a Suseganában levő gyár üzemi tanácsa igent mondott arra, hogy a dolgozók szeptemberben minimum két szombaton hat-hat órát dolgozzanak a jelenlegi szabad szombat helyett. A szakszervezetek most ki vannak akadva, és azonnali egyeztetést sürgettek az Electrolux olaszországi vezetőivel, valamint az olasz ipari miniszterrel is.

Az olasz lapok szerint az Olaszországban gyártott Electrolux hűtőszekrények gyártásának Magyarországra telepítése két éve szerepel a napirenden. Az olasz szakszervezetek tiltakozására felére csökkentették az áttelepíteni kívánt termelési darabszámot, ami korábban 158 ezer volt.

A svéd Electrolux a háztartási gépgyártás világpiacának 25 százalékát fedi le. Huszonkét gyára van. Olaszországban négy üzemben közel hatezer embert foglalkoztat, akiknek munkahelye 2014 óta már többször veszélybe került. Az Electrolux idén nyáron is magára haragította az olasz szakszervezeteket, mivel az egyetlen olasz nagyvállalat volt, amely az egyik legfontosabb olasz ünnepnapon, az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepén sem állította le a termelést. A dolgozók önként dönthettek arról, hogy az ünnepnapon dolgoznak-e vagy sem. A több mint ezer munkásból százan mentek el dolgozni.